Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

akwa delta

Autor pictus
Użytkownik
#1 - Posted: 10 Gru 2008 17:05 
mam nietypowe akwarium w kształcie delty długość skrzydła 95cm wysokość 60cm front około 135cm (jakies 320L) czy waszym zdaniem jestem w stanie utrzymac tam i się nie pozabijają stadko 1 gatunku trofeusów ?? jesli tak napiszcie jakie rodzaje polecacie (podoba mi sie kasanga ale nie jestem człowiekiem upartym) jesli uważacie to za błąd napiszcie po prostu prawde. W sumie podchodzę do tematu na spokojnie całe lata hodowałem paletki.W tym akwa spokojnie mi funkcjonowały ale to były rybki max 6 dorosłych z tego co czytam i czytam, tropheusów musi byc conajmniej 15 a to już ładne stadko- co do filtracji nie ma problemów mam sporą nadfiltracje pozostała po dyskowcach- pozdrwiam i z góry dziekuję za podpowiedzi Maciej

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 10 Gru 2008 18:44 
Witaj na forum:))

Generalnie nie jest to zbyt duży zbiornik. Wg mnie przy dobrej aranżacji zbiornika jesteś w stanie utrzymać w nim stado trofeusów. Nie wiem jednak czy nie lepiej przeznaczyć go na inne ryby z Tanganiki. Może by się lepiej czuły a i efekt wizualny byłby lepszy:))

Marta

Autor pictus
Użytkownik
#3 - Posted: 10 Gru 2008 19:34 
dobrze, ale interesują mnie ryby duże, po całych latach hodowli paletek (bo troszke sie z nimi bawiłem w piwnicy a w/w akwarium miałem najładniejsze w mieszkaniu aby cieszyły oko) mam teraz przez pół roku drobnice i jakos moim zdaniem nic nie wyglda tak ładnie jak duza ryba - inaczej mówiąc nawet 300 neonków nie było tak powalające jak kilka paletek, dlatego skłaniałem sie do tropheusów bo są po prostu większe, kłopot polega na tym że musi być ich tak dużo...Jeśli są jakies gatunki które spełnią moje oczekiwania czekam na propozycje. pozdrawiam Maciej

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 10 Gru 2008 19:52 
co znaczy duże? Tanganika wg mnie rządzi się zupełnie innymi relacjami. Tutaj najważniejsze są zachowania ryb i ich współegzystencja.

Trudno doradzać coś w ciemno. Najlepiekj aby s poczytał forum i sam spróbował ocenić jaka grupa ryb Cię interesuje.

Ja np. włożyłabym jakieś drapieżniki typu Altolamprologus do tego np. Paracyprichromis, jakieś muszlowce albo sumiki np. Synodontis multipunctatus.

Przy fajnej aranżacji może to świetnie wyglądać

Tutaj możesz znaleźć fajne pomysły na aranżacje http://www.tanganyikagruppen.dk/Default.aspx?ID=9

Marta

Autor pictus
Użytkownik
#5 - Posted: 10 Gru 2008 21:00 
dzieki za pomoc ciagle czytam tylko bez urazy naprawde ciezko sie poruszac po forum tak czesto ludzie skaczą z tematu w temat - pozdrawiam

Autor admin
Admin
#6 - Posted: 11 Gru 2008 06:10 
Zastanów sie nad rybami, tymi, które by Cię interesowały, poczytaj o nich i spróbuj przedstawic koncepcję obsady, teraz trudno Ci cos doradzac jak nie bardzo wiemy co chciałbyś:))

Marta

Autor sengir
Użytkownik
#7 - Posted: 11 Gru 2008 07:12 
Najpierw przejrzyj sobie ofertę i galerię ze strony głównej:
http://www.tropheus.com.pl/
Bogaty zbiór fotografii przemka i magdy może naprawdę zainspirować przy doborze obsady.
Następnie napisz, które gatunki zwróciły twoją uwagę a wtedy będziemy mogli już powiedzieć co by do nich pasowało, co należy uwzględnić i jaki skład ilościowo byłby odpowiedni.
Bardzo odważna zmiana z twojej strony, jeżeli po tylu latach przygody z paletkami chcesz zainteresować się tanganiką.
Marta ma w pełni rację. Biotop Tanganiki to zupełnie inna jakość w akwarystyce. Przy paletkach liczył się wygląd ryb i w każdej chwili obserwowane akwarium prezentowało się w ten sam sposób.
Tutaj liczą się natomiast zachowania ryb i trzeba liczyć się z tym, że będą chwile kiedy ryby się ukryją lub pozostaną słabo wybarwione a będą też chwile kiedy ryby zaprezentują wygląd i zachowania, które nie mieszczą się początkowo w wyobraźni odbiorcy.
Dla przykładu moja małżonka gdy przywiozłem L.callipterusa do domu stwierdziła, że to ładna i ciekawa rybka. Ale bez większego entuzjazmu.
Gdy zobaczyła jak callipterus przenosi muszle w pyszczku, jak buduje gniazdo, jak zachowuje się w stosunku do samic wtedy dopiero wyraziła szczery zachwyt.

pozdrawiam i życzę ciekawych i owocnych poszukiwań :)

Autor pictus
Użytkownik
#8 - Posted: 11 Gru 2008 14:06 
bardzo podobają mi się takie rodzaje tropheusów jak Kasanga oraz Chipimbi czy są one poza pieknem jakieś wyjątkowe jeśli chodzi o wymagania ??

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 11 Gru 2008 14:13 
wymagania wszystkich trofeusów są takie same zarówno jeżeli chodzi o parametry wody, żywienie jak ich ilość ryb w grupie.

Marta

Autor pictus
Użytkownik
#10 - Posted: 11 Gru 2008 15:52 - Edytowany przez: pictus 
dzieki

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 11 Gru 2008 15:54 
Czyli zdecydowałeś- trofeusy?

Mam nadzieję, ze jak tak to tylko jedną odmianę?

Marta

Autor pictus
Użytkownik
#12 - Posted: 11 Gru 2008 20:10 
nie zdecydowałem zobacze jakie znajde materiały na wystrój podjade w poniedziałek na giełde w katowicach i mam blisko do kamieniołomów w dolomitach wiec tez jest jakas możliwosc moj ideał sciany w skale dno piasek i na piasku tylko kilka skałek tak dla zaznaczenia głębi i jako że mam "trójkąt" chce zrobic imitacje groty i na góre wkleic jakis płaski odłamek skały - jest takie akwa na 1 z linków co mi dalisci - dla mnie rewelacja...

Autor pictus
Użytkownik
#13 - Posted: 11 Gru 2008 20:12 
co do odmian od poczatku pisałem ze w rachube wchodzi TYLKO jedna odmiana nie jestem szalony i jak pisałem staram sie dużo czytac zanim zapytam

Autor admin
Admin
#14 - Posted: 11 Gru 2008 20:20 
poczytaj ten wątek - może coś Ci pomoże z wystrojem akwarium

http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action= vthread&forum=4&topic=2524&page=0

Marta

Autor pictus
Użytkownik
#15 - Posted: 14 Gru 2008 19:56 
co do wystroju wiem ze najlepsze są wapienie lub dolomity ale trafiły w moje ręce ciekawe łupki graptolitowe i krystaliczne - czy ktos wie czy sie nadadzą ?? ( oczywiscie umieszcze równiez dolomity w celu poprawy jakości wody)

Autor sengir
Użytkownik
#16 - Posted: 15 Gru 2008 09:10 - Edytowany przez: sengir 
O ile dobrze pamiętam łupki grapolitowe są ilaste. Mogą brudzić wodę i może rozmiękać spoiwo. Stestuj sobie próbkę w osobnym zbiorniczku.
Chemicznie szkody nie narobi, ale może tworzyć problem wizualny.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / akwa delta Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®