Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Transport trop

Autor surveyor
Użytkownik
#1 - Posted: 20 Lut 2009 15:51 
Witam
Pytanie techniczne(no moze nie jedno)
Na wstepie kilka informacji:
-czas lotu 12godzin
-pojemniki 12kg (okolo 12l wody)
-zbiorniki dostepne na kwarant. 90l
-czas kwarant.6-8 tyg

Jestem zainteresowany sprowadzeniem,chce sprowadzic okolo 8cm sztuki
jednak jak widzicie niewspominajac pojemnika i czasu lotu to jeszcze wielkosc zbiornikow na kwarnt. jest bardzo ograniczona.

Ilosc sztuk w pojemniku transportowym?
.....................zbiorniku podczas kwarnt?
Jak dlugo wasz transport idzie itd..

Autor surveyor
Użytkownik
#2 - Posted: 23 Lut 2009 04:58 
WITAM
WIEM WIEM NOWY TRANSPORT SZCZESCIARZE ALE MOZE KTOS ZNAJDZIE CHWILKE NA ODPOWIEDZ

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 23 Lut 2009 06:27 - Edytowany przez: admin 
Ilosc sztuk w pojemniku transportowym? Ryby transportuje sie w workach - 4 sztuki trofeusów w kazdym

.....................zbiorniku podczas kwarnt? Zbiorniki 400l - roznie od 30-50 sztuk

Jak dlugo wasz transport idzie itd.. policz - pakowane są w środę po południu, ja odbieram je w piątek po poludniu- zero strat w trofeusach:))

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#4 - Posted: 23 Lut 2009 06:37 
Kwarantanna posiada jedynie zbiorniki 90l(przynajmniej ta najblizej mnie+plus kilka innych z ktorymi sie kontaktowalem)
Czy istnieje mozliwosc podzielenia koloni na mniejsze zbiorniki na tak dlugi okres

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 23 Lut 2009 06:40 
Czy istnieje mozliwosc podzielenia koloni na mniejsze zbiorniki na tak dlugi okres

Chyba to nie jest pomysł. Czy Ty nie możesz zrobic u siebie tej kwarantanny? Jakie są przepisy?

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#6 - Posted: 23 Lut 2009 07:38 
Kwarantanna - wyznaczona firma ktora spelnia wszystkie normy
Pare minut temu zadzwonilem do goscia z MAF ktoryprzeprowadzal kontrole kontenera ktory sprowadzalem(parsknol smiechem
"Koszta......kolego")poradzil mi kontakt z glowna siedziba bo on "jeszcze o tak szalonym pomysle nieslyszalem i niechce udzielic niedokladnej informacji"
Reasumujac rozmowe jezeli uzyskalbym pozwolenie na jeden transport to moge rownie dobrze otworzyc kwarantanne komercyjna

Autor surveyor
Użytkownik
#7 - Posted: 23 Lut 2009 07:41 
A tak przy okazji gratuluje udanego transportu,za jakis tydzien powinnas dostac moj "transporcik" :)

Autor surveyor
Użytkownik
#8 - Posted: 23 Lut 2009 07:49 
I zinnej beczki
W zwiazku z ta nieszczesna choroba u nowonabywcy troszke moze spanikowalem i "zresetowalem"zbiornik - wytluklem wszystko w moim zbiorniku od pokrywy po dno fx(a)
Zbiornik jest ponownie zalany minie sporo czasu zanim wpuszcze nowe trop.wiec jest czas na dojzewanie
Czy moge dac biostarter do kubla,zbyt dlugi brak ryb moze wplynac na bakterie one musza tez cos "jesc"czy moge je czyms dozywiac??

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 23 Lut 2009 07:57 
Czy moge dac biostarter do kubla,zbyt dlugi brak ryb moze wplynac na bakterie one musza tez cos "jesc"czy moge je czyms dozywiac??

Jak nic nie ebdziesz miał w tym zbiorniku to i tak biologia Ci padnie. Musisz dokarmiać bakterie -

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#10 - Posted: 23 Lut 2009 10:07 
czy masz jakis "domowy" preparat do dokarmiania bakterii -bo jak mam tu tlumaczyc czego szukam to mi ciarki przechodza

Autor surveyor
Użytkownik
#11 - Posted: 23 Lut 2009 10:08 
na forum nieznalazlem jednoznacznej wypowiedzi na ten temat

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 23 Lut 2009 10:21 
Można podawać niewielkie ilości jedzenia do zbiornika. Można dolewać rozcieńczony amoniak.

Nie utrzymasz zbiornika z biologicznym filtrem zbyt długo bez ryb. Takie dokarmianie sprawdza sie czasowo.
Kiedy będziesz miał ryby?

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#13 - Posted: 23 Lut 2009 10:50 
minimum 5 tygodni

Autor surveyor
Użytkownik
#14 - Posted: 23 Lut 2009 10:52 
A i jeszcze jedno beda to mlodziutkie ikola okolo 1cm

Autor sengir
Użytkownik
#15 - Posted: 23 Lut 2009 11:03 
To bardzo ciekawy temat :)
Żeby dokarmić swoje bakterie musisz dostarczyć im amoniak.
Niestety pożywki stosowane w laboratoriach kiepsko nadają się do celów akwarystycznych. Są to zazwyczaj różne sole amonowe, najczęściej siarczan amonu lub amoniak spożywczy. Sole te powstają w reakcjach z kwasami, tak więc dodanie ich do wody spowoduje spadek pH co nie jest dla nas korzystne. W najlepszym wypadku skońszyłoby się to wytrąceniem osadów weglanów wapnia i magnezu.
Czysty amoniak wydzieli się w postaci gazu z reakcji soli amonowej z zasadą. Odpowiedni sprzęt i mógłbyś go rozpuścić w wodzie.
Zabawa jest świetna dla małych chemików, tylko nie wiem po co to dla nas:)
Chcesz dokarmić bakterie to wrzuć kawałek mięsa i niech sobie w wodzie gnije :P
A jeszcze prościej dokup kilka ryb żyworodnych i niech sobie pływają zanim dotrze właściwa obsada.

Autor surveyor
Użytkownik
#16 - Posted: 23 Lut 2009 11:17 
Sengir
"A jeszcze prościej dokup kilka ryb żyworodnych i niech sobie pływają zanim dotrze właściwa obsada"-a tyle bylo mowy na temat mieszania bilogii ale na startery to moge wladowac np gubiki???
Wyciolem wszystko w akwarium zeby zaczac wszystko od mozliwie najblizszego zeru.Moze to blad ale jakos wolalbym niewpuszczac tam "czegos"
To ciekawe
"Czysty amoniak wydzieli się w postaci gazu z reakcji soli amonowej z zasadą. Odpowiedni sprzęt i mógłbyś go rozpuścić w wodzie"
Prawdopodobnie instalacja wygladalaby jak do produkcji akoholu(co jest tu w 100% legalne :)) )
Ale czy niemozna 2 tygodnie przed wpuszczeniem obsaki zaszczepic bakt
i moze jeszcze ze dwa dni przed na powtorke??

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 23 Lut 2009 11:19 
A i jeszcze jedno beda to mlodziutkie ikola okolo 1cm

1 cm ryby? przeciez one są bardzo młode i nie wiadomo jak z ich przeżywalnością. U nas chyba nikt nie sprzedaje ryb ponizej 3 cm.

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#18 - Posted: 23 Lut 2009 11:31 - Edytowany przez: surveyor 
Niechcialbym wyjsc na zarozumialca ale
mam powazne przeslanki iz maja wieksze szanse w moim akwarium
tutaj naprawde ci hodowcy to jakas banda
Musialem wymusic
Naturalna inkubacje(mam dosc czekania az samica sie nauczy po 5razach jak dlugo trzeba nosic)
Pozatym wole uniknac jkiejs "nieautoryzowanej"kapieli mlodych w mieszankach (np rozmnazanie !! )

Autor admin
Admin
#19 - Posted: 23 Lut 2009 11:32 
To co czytam to jak z innej bajki, inny świat.

Cóż musisz sam zadecydować, znasz realia.

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#20 - Posted: 23 Lut 2009 11:35 
A niewiedzialas ze tutaj chodzimy dogory nogami
A mojego znajomego dziadek zjadal sasiadow z innej wioski

Autor surveyor
Użytkownik
#21 - Posted: 23 Lut 2009 11:36 
A teraz dobranoc dlamnie i milego dnia dla Was zycze
"Ale czy niemozna 2 tygodnie przed wpuszczeniem obsaki zaszczepic bakt
i moze jeszcze ze dwa dni przed na powtorke??"

Autor surveyor
Użytkownik
#22 - Posted: 23 Lut 2009 11:38 
Tak jak bedziecie mieli chwilke na to pytanko - wydac opinie FACHOWA

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 23 Lut 2009 11:51 
Ale czy niemozna 2 tygodnie przed wpuszczeniem obsaki zaszczepic bakt
i moze jeszcze ze dwa dni przed na powtorke??"

Ale wtedy musisz mieć zupełnie wyczyszczony filtr. Padłe bakterie (bez jedzenia) z filtra zatrują wodę toksynami.

Marta

Autor surveyor
Użytkownik
#24 - Posted: 24 Lut 2009 06:45 
Moze inaczej
Powiedzmy ze dzisiaj podaje bakterie do filtra-(jak dlugo beda sie rozwijac
i zarazem zyc bez "karmienia"-interesuje mnie oczywiscie minimum)

Autor admin
Admin
#25 - Posted: 24 Lut 2009 08:52 
Nie potrafię Ci na to dokładnie odpowiedzieć jak długo żyją takie zaszczepione bakterie. Jeżeli dodajesz pozywkę dla nich to je podtrzymujesz, ale na pewno raczej nie namnażają sie bardzo intensywnie.

Może Nurosław odpowie Ci dokładniej

Marta

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Transport trop Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®