Wszystko zależy od gustu i intensywności oświetlenia
wszystkie z opisanych świetlówek miałem
akwarium 150/50/60(wys)
AMOW 54w - bardzo jasne swiatło ładne ale za bardzo medyczne/niebieskie/ jak dla mnie, dwie świetlówki stresowały ryby tak więc do oświetlenia powinna być raczej jedna /moim zdaniem przereklamowana firma miałem ich witaminy, preparaty do wody, i moduł sterujący temp, filtr wew, oświetlenie nocne, pseudoskimmer/
JBLUltraNatur 54W -strasznie jasne światło wybarwienie ładne jednak uwagi takie jak w AMOW, jednak wydawały się troszeczkę lepsze,ale głowy nie dam
Hagen PowerGlo -taka sobie nie byłem zadowolony, wzrost glonów nie koniecznie potrzebny w takiej ilości, zresztą dotyczy to również AM i JBL
i tu uwaga
Sylvania AquaStar- pięknie wybarwia ryby, przy tej samej mocy daje mniej światła niż w/w, co pozwoliło na zastosowanie 2 sztuk w w/w akwarium i ładne doświetlenie zbiornika, daje światło wyzwalające poczucie głębi, ryby czują się doskonale
Tak więc świetlówki to sprawa gustu i nie koniecznie ta sama świetlówka sprawdzi się u wszystkich, jednak sylwania przypasowała mi doskonale w moich 4 zbiornikach
Kiedyś jak się pojawią mam zamiar sprawdzić Arcadia Fresh Water |