Krotko o mojej sytuacji:
Mam akwarium 150cm. z prawej strony jest glowna wersalka w salonie i z tej strony w akwarium nie chce umieszczac zadnych urzadzen. Z lewej strony mam wprowadzone weze filtra zewnetrznego. Posrodku dalem filtr wewnetrzny i grzalke. Filtr wewnetrzny jest posrodku (na tylnej szybie) zeby poruszac strumieniem wody (skierowanym w prawo) druga polowa powierzchni akwarium. Grzalka jest obok filtra wewnetrznego, zeby szybko odprowadzac wyprodukowane cieplo.
Tutaj zamieszczam zdjecie pogladowe
I teraz: czy to co mowie ma sens? Wyobrazam sobie, ze jesli umiescilbym grzalke przy filtrze zewnetrznym, to cieplo byloby wessane do kubla i w trakcie wedrowania wezami stracilbym sporo energii (ogrzalbym szafke pod akwarium :) ) Jesli tak, to jak schowac grzalke i filtr wewnetrzny? Czy jesli przykryje jakas skala, to nie strace na wydajnosci filtrowania? Dwa elektryczne elementy posrodku to spora strata efektu wizualnego. Najchetniej polozylbym grzalke poziomo za jedna ze skal posrodku akwarium. So do tego jakies normy postepowania? Jak dotykam grzalki podczas dzialania w wodzie to czuje, ze wytwarza znaczan temperature. Czy bobec tego musi ona zawsze byc w silnym strumieniu wody, zeby nie poparzyc ryb? Moje akwarium jest bez pokrywy, wiec na grzalce bedzie spoczywac calkiem spora odpowiedzialnosc (cieplo ucieka szybko).