Witam po przerwie.
Sytuacja:
1. Nienawidze Was (mialem miec dzisiaj wolne :) )
2. Kupilem dwa wory po 20kg piachu do piaskownicy z OBI. Wygladal na calkiem niezle przygotowany (czysciutki i wilgotny jakby byl plukany).
3. Wyjalem gorna warstwe skal - zostawilem tylko to ktore lezaly na styropianie.
4. Wyjalem grys z akwarium. Brzmi prosto, ale horror przy tym to kino familijne. Nieco zostalo na dnie takie drobniutkiego, ale sadze ze to nie szkodzi. pewnie nieco zostalo w szczelinach gdzies na dole, ale... :-) Po tej operacji woda stala sie metna. Bardzo metna. Praktycznie przeplukalem w wodzie z akwarium 30 kg grysu koralowego. Troche kulek styropianu wyplynelo na powierzchnie - sie pozbiera.
5. Piasek z OBI wsypywalem go po 5-10kg plukanymi partiami. Wiadro do polowy do wodyi lup na dno. Poniewaz nie widzialem za bardzo ile gdzie nasypalem piachu, wiec jeszcze nie wiem czy na pewno jest dobra ilosc. Ale w jednym miejscu nasypalem troche wiecej, najwyzej przesune w inne partie.
6. Piasek daje o wiele lepsze wrazenie wizualne... do 10 cm od sciany akwarium. Wiecej nie wiem, bo na razie nie widac.
7. Poczekalem 20 minut zeby najgrubszy pyl opadl (chociaz nie widac bylo roznicy) i wlaczylem fitry.
8. Minelo pol godziny. Woda nadal super-metna.
Czekam na komentarze dodajace mi nadziei, ze bedzie ok...
Tego piachu juz nie wyjmuje. Najwyzej bede mial chodowle miniaturowych krokodyli, ktorym taka przezroczystosc wody nie przeszkadza... :D
BTW - W mojej wczesniejszej wypowiedzi na temat piasku "Tanganikanskiego" nie bylo ani odrobiny sarkazmu. Pytalem po prostu o odpowiedni (w miare uniwersalny) wybor dla ryb z tanganiki.
Dobra, ide uspic corke - jak wroce to mam nadzieje, ze widocznosc w akwa bedzie lepsza. Tymczasem mozecie mnie pocieszac i doradzac. Jestescie wspolwinni przestepstwa - przynajmniej w oczach zony, ktora zaraz bedzie wycierac podloge (z zona sobie poradze, tylko ta cholernie metna woda...) :-)
Na wszelki wypadek jeszcze raz powtorze jaka mam filtracje:
zew.: JBL e1500 : prefiltr gobka, 2xkoszyk z gabka, 1xceramika
wew: noname 750-1000l / h (nie jestem pewien co jest w srodku)
Za niedlugi czas sie odezwe :-) |