Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

skały do akwarium

Autor pablofire
Użytkownik
#1 - Posted: 28 Maj 2009 21:52 
Witam
rozpoczynam przygotowania do założenia akwarium z biotopem Tanganika. Planowane wymiary zbiornika to 220x55x65. jestem obecnie na etapie kompletowania sumpa jednak temat dotyczy wystroju akwarium. co sądicie o kamieniach "garden pitted decorstone nr8" na stronie
http://www.fhu-wektor.pl/oferta/kamienie-ozdobne/

oraz o
http://www.onyx-kamiennaturalny.pl/deko_gross_3.ht m

pozdrawiam
Paweł

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 29 Maj 2009 00:40 
słuchaj jedź do jakiegoś składu z kamieniami, który handluje wszystkim co można wsadzić do skalniaków, tam będziesz mieć wybór przeogromny

"garden pitted decorstone nr8" - do mnie osobiście nie przemawia ten kamyk, ja wolę prostotę, która samemu można zrobić i uzyskać fajny efekt z dużej ilości różnych wielkościowo kamyków

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 29 Maj 2009 00:57 
Szczerze mowiac to mi sie zawsze najbardziej podobaly piaskowce. Ktos powinien tego troche powrzucac do tanganiki - od razu to jezioro zaczeloby lepiej wygladac :)

A skoro mowa o piaskowcach - ja bralem od kamieniarza za symboliczna kwote 30zl. Bralem do oporu (pol samochodu zaladowalem :) ).

Autor pablofire
Użytkownik
#4 - Posted: 29 Maj 2009 22:00 
Wiadomo kwestia gustu. Zdaję sobie sprawę ze w sklepie akwarystycznym cena za kamienie (piaskowiec, wapien zwykły , id) sięgają 8-10zł za kilogram. Jadąc do składu budowlanego płacimy 20 razy mniej -około 50gr/kg. Poza tym najwięcej satysfakcji będzie jak sie wymodeluje kamienie własnymi rękoma.
Kwestię kamieni pozostawiam jednak na potem.Jutro ruszam z zamiarem kompletowania śrubunków do sumpa.
pozdrawiam

Autor nuroslaw
Użytkownik
#5 - Posted: 29 Maj 2009 22:58 
co sądicie o kamieniach "garden pitted decorstone nr8" na stronie
http://www.fhu-wektor.pl/oferta/kamienie-ozdobne/

unikałbym takich kamieni. NIe wyglądają naturalnie. Szukałbym jakiś otoczaków.

Autor lem0n
Użytkownik
#6 - Posted: 30 Maj 2009 13:31 
poza tym w otworach mogą zalegać odchody i resztki pokarmu, odradzam tego typu kamienie. zgadzam się z przedmówcą, lepsze są otoczaki
Pozdrawiam
Marcin

Autor pablofire
Użytkownik
#7 - Posted: 30 Maj 2009 20:49 
Monumentalne kamienie tez mają swój urok. Ciekawie sprwa wygląda w akwarium Państwa Mirków.

Autor marti
Użytkownik
#8 - Posted: 30 Maj 2009 22:35 
Witam.

Proponuję mix skał i modułów :

Zaletą jest lekkość konstrukcji i łatwy montaż.

Pozdrawiam.

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 31 Maj 2009 09:58 
No proszę:)) Pokazałeś wreszcie swój zbiornik.

Co to za tło?

Marta

Autor marti
Użytkownik
#10 - Posted: 31 Maj 2009 16:18 
Marto, to jest płaskie tło aquaterra.
Ma ono delikatną fakturę, pozwalajęcą na schronienie dla narybku.
Zamontowałem też 1 moduł na bocznej ścianie (częściowo ucięty na zdjęciu). Moduł ten przysłania turbinę z gąbką i rurkę zasysającą od filtra zewnętrznego.
Niestety nie udało mi się ukryć rurki w drugim rogu zbiornika.
Planowałem więcej modułów, ale jakoś tak wyszło ...
Może w przyszłości następny zbiornik będzie bardziej zabudowany modułami.

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 31 Maj 2009 16:21 
Bardzo ładnie wygląda akwarium w tej "tonacji". Dodatkowo wspaniale eksponuje barwy ryb.

Jak na razie masz tylko te większe cyfotilapie? Maluchy są jeszcze w kotniku, tak?

Marta

Autor marti
Użytkownik
#12 - Posted: 31 Maj 2009 16:29 - Edytowany przez: marti 
Maluchy już też są w tym zbiorniku , wraz z tymi większymi.
Niestety jedna z tych większych C. g. Mikula wyskoczyła którejś nocy przez całkiem mały otwór do karmienia w szybie przykrywającej inny zbiornik, w ktrórym poprzednio pływały i zostały mi juz tylko 2 sztuki z tych większych.
Malutkich Mikul jest około 10 sztuk.

Obecna obsada tego zbiornika to :
- 12 małych i malutkich C. g. Mikula
- 5 Bentochromisów
- 6 Alto compress. Gold
- 4 Neolamprologus ocellatus gold

Gdy Mikule urosną, będę musiał postawić naprawdę duży zbiornik ;)

Autor admin
Admin
#13 - Posted: 31 Maj 2009 16:33 
Szkoda - niestety cyfotilapie lubią "skoki". Ja zawsze staram sie na to uważać. Czasami otwór przez który mogą wyskoczyć jest bardzo mały- a jednak....

Jak maluchy w tej obsadzie się czują? Czy nie ma prób atakowania ich?

A co do zbiornika- czy myślałeś o zbiorniku prostokątnym czy raczej kwadratowym? Czy masz jakieś przemyślenia co do powierzchni dna?

Marta

Autor marti
Użytkownik
#14 - Posted: 31 Maj 2009 16:48 - Edytowany przez: marti 
Szkoda ...

Marto, gdy ją zobaczyłem rano na podłodze, myślałem że się zapłaczę.
Było mi strasznie smutno :(
Do tej pory nie mogę sobie darować.

Jak maluchy w tej obsadzie się czują? Czy nie ma prób atakowania ich?

Maluchy siedzą głównie w strefie roślinnej, gdzie pewnie się czują pod osłoną gęstych korzeni anubiasów.
Chociaż ostatnio coraz częściej opuszczają kryjówki i pływaja po całym zbiorniku.

Maluszki były wpuszczone jako pierwsze do tego zbiornika.

Te większe Mikule miały dołaczyć dużo później, ale po incydencie ze wspomnianym wcześniej skokiem na zewnątrz, nie chciałem ryzykować utraty kolejnej sztuki.
Przeniosłem te nieco większe i bentusie do maluchów i bacznie obserwowałem, czy nie będzie ataków na maluszki.
Po kilku godzinach stwierdziłem, że nie ma się o co obawiać.

Widzać, że zachowanie F1 jest inne niż odłowów. Są zdecydowanie łagodniejsze.
W tym zbiorniku z maluszkami, pływał tez narybek Paracyprychromisów.
2 podrośnięte Cyphotilapie wcele nie polowały na nie, już zdecydowanie bardziej alto.
Rodzice Mikul z odłowu, z pewnością nie zachowywaliby się w ten sposób.
F0 polowały na wszystko co nadawało się zjedzenia i mieściło się do pyska.

W temacie zbiornika, jeszcze jestem na etapie rozmyślań i planowania.
Na razie nie mam żadnych konkretów. Jeszcze jest trochę czasu.

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 31 Maj 2009 18:24 
Widzać, że zachowanie F1 jest inne niż odłowów. Są zdecydowanie łagodniejsze.

Nie zapominaj, że odłów ma w naturze jednak polowanie. One zawsze będą próbowały mieć instynkt polowania. Zwłaszcza jak wiesz te z DRC w tym celują.

A na zbiornik masz neico czasu faktycznie. Ciekawa jestem co wymyślisz.

Marta

Autor marti
Użytkownik
#16 - Posted: 31 Maj 2009 18:43 
odłów ma w naturze jednak polowanie. One zawsze będą próbowały mieć instynkt polowania

Widać wyraźnie, że w warunkach akwarioowych, codzienne podawanie pokarmu, a co za tym idzie brak koniecznosci polowania od samego początku, pozbawia instynktu polowania u F1.

Inaczej dorosłe F0.
Pomimo że otrzymują codziennie pokarm od opiekuna, nie zatracają instynktu i potrzeby polowania.
W myśl zasady "czym skorupka za młodu..." , szczególnie wspomniane "dzikusy" z DRC.

Zobaczymy jeszcze jak się rozwinie sytuacja gdy F1 osiągną większe rozmiary.
Sądzę jednak, że niewiele sie zmieni.

Autor admin
Admin
#17 - Posted: 31 Maj 2009 18:52 
Zobaczymy jeszcze jak się rozwinie sytuacja gdy F1 osiągną większe rozmiary.

Tutaj musieliby coś napisać Magda z Przemkiem. Mają F1 od długiego czasu, są już całkiem dorosłe. Nie wiem czy one polują na maluszki innych gatunków? Ja nie miałam nigdy dorosłych F1 ani innych pokoleń.

Takie obserwacje są niezmiernie ciekawe.

Marta

Autor marti
Użytkownik
#18 - Posted: 31 Maj 2009 19:52 - Edytowany przez: marti 
czy one polują na maluszki innych gatunków?

"Przemkowe" frontozy być może na maluszki polują z tym, że F0 z DRC polują na "wszystko co się rusza", łącznie z dużymi osobnikami innych gatunków.
Podejrzewam, że moje Mikule F0 polowałyby na leptosomy, które u Magdy i Przemka w akwarium śmiało sobie pływają ze wspomnianymi Cyphotilapiami, nie będąc z tego co wiem nigdy niepokojone.

Pamiętam, że mój samiec C. g. Mikula miał zakusy na dorosłe Lepidiolamprologus attenuatus i czasem próbował na nie polować, aż sie bałem co z tego będzie... na szczęście nic nie było oprócz prób.
Myślę że głównie prowokował go do aktaku wrzecionowaty kształt ciała w/w ryb, podobny do leptosom.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / skały do akwarium Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®