-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Co robic? - popsula sie grzalka
nechor
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 20:18
Prosze o pomoc: wrocilem wlasnie z rejsu i zona mowi, ze grzalka nie dziala od 11:00 AM. Temperatura wynosi aktualnie 23 stopnie (spadla z 26). Mam grzalke 50W z malego akwarium - wlasnie ja wlozylem. Sklepy nieczynne - co mam robic? Dolewac wode ? Jesli tak, to jak ciepla i jaka technika zeby nie poparzyc ryb? Pomozcie...
rambowskixx
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 20:30
Jaką temperaturę masz w powietrzu?
Łukasz
nechor
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 21:02 - Edytowany przez: nechor
22 stopnie. Nie mam tez pokrywy - jesli doleje nawet ciepla wode, to szybko spadnie temperatura.
nechor
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 21:09 - Edytowany przez: nechor
Temperatura juz nie spada - mam dokladny termometr i temperatura stanela w miejscu (lub lekko rosnie). Cos mam robic, czy czekac do jutra z zakupem grzalki?
rambowskixx
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 21:14
Jeżeli masz 22 stopnie w powietrzu to 50W powinno spokojnie utrzymać 23 stopnie a jak sam widzisz nawet temperatura się lekko podnosi. Nie masz powodu do panikowania wszystko będzie ok. Spadek temperatury do 23 nie zaszkodzi dla ryb. Jutro spokojnie kupisz grzałkę i sytuacja będzie w pełni opanowana;-).
Pozdrawiam
Łukasz
nechor
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 21:17
Ok, no to czeakm w takim razie do jutra. Ryby zyja, ale nie wyplywaja z kryjowek, plywaja tylko troszeczke miedzy skalami, jakby byly sploszone.
rambowskixx
Użytkownik
- Posted: 7 Cze 2009 21:21
Skoro wkładałeś tam grzałkę to jakby nie patrzeć "majstrowałeś" zapewne nieco dłużej przy akwarium i pewnie to jest główny czynnik tego stresu. U mnie temperatura w zbiornikach w cyklu dobowym waha się w zależności do pory roku między 23-27(z reguły wahania nie są większe niż 2 stopnie na dobę) i ryby nie wykazują oznak stresu.
Łukasz
jaosh
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2009 10:10
nic się nie martw, nic im nie będzie :D jak nie było gwałtownego skoku temperatury to nie ma się czym martwić
nechor
Użytkownik
- Posted: 8 Cze 2009 12:02
Grzalka wlozona. Ryby zyja :-)
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Co robic? - popsula sie grzalka
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM