Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Modyfikacja mojego wystroju - czy to cos zmieni

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 2 Lip 2009 18:25 
Zastanawiam sie nad delikatna przebudowa akwarium. Caly czas dreczy mnie kwestia "braku granicy" miedzy strefa lewa i prawa. Czy jesli wyjme duzy, trojkatny, polozony na plasko na srodku akwarium jasny kamien to bedzie dosc zeby wyznaczyc granice? Mam na mysli, ze zostanie wtedy po srodku piaskowa "dolinka" bez skal. A moze granice ma wyznaczac jakas pionowa skala ktora zasloni przeciwne terytorium z pola widzenia?

A moze zostawic calkiem?
Zdjecia akwarium sa tutaj (im nizej tym nowsze, ale generalnie wystroj skalny sie nie zmienil):

http://picasaweb.google.pl/dariusz.jakubowski/Akwa rium

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 2 Lip 2009 18:34 
księżniczki ustala sobie same granice teraz, nic tam nie zmieniaj. w rogu masz już gniazdo zasłonięte kamieniami, które daja możliwość do odgradzania się przed natrętami.

reszta też sobie miejsce znajdzie.

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 2 Lip 2009 20:01 - Edytowany przez: nechor 
Kurcze :-)

Jestem zbyt niecierpliwy, zeby czekac 10 minut na odpowiedz :-) Wyjalem ten kamien i teraz mam trzy strefy. Te gniazdo w rogu, skaly prawe i skaly lewe. Pomiedzy nimi zostawilem troche wolnego miejsca - zeby zachecic ryby do odwiedzania srodka, zakopalem tam pionowo dwa male kamienie i wystaja nieco znad piasku. Generalnie chyba wyszlo bardzo na plus. Pomiedzy skalami jest teraz wyrazniejsza granica, wielki kamien nie zaslania ryb plywajacych posrodku (czesto plywaly za nim), a ryby maja o wiele wiecej piachu do kopania. Wizualnie na plus a terytoria sie rybom nie zmienily - od razu zajely stare pozycje i teraz zwiedzaja nowe wnetrza. Troszke sie woda "pobrudzila", ale gdzies w archiwalnym watku tego forum dokopalem sie do opisu pory deszczowej w tanganice i zdaje sie ze ryby nie powinny miec problemu z krotkotrwalym zniesieniem bardziej metnej wody...

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 2 Lip 2009 20:33 
Maly update do sytuacji: po pol godziny okazalo sie ze z moich 6 ryb nie tylko jedna potrafi kopac... Kopia wszystkie. Odkopuja stare sciezki tam gdzie je naruszylem ruchem piasku, a takze wytyczaja jakies skomplikowane doly - nie mam pojecia jak to sie skonczy :D Z tego co widze, to moje cale oswajanie przy karmieniu dalo niezle efekty - jak machalem rekami w srodku akwarium ryby uciekaly dopiero jak byly 5-10cm od reki. I jak tylko wyciagalem reke, wyplywaly zobaczyc co sie tak naprawde dzieje. Po przemeblowaniu nie widze zadnych oznak stresu czy zdenerwowania. Wszystkie skupily sie na srodku i badaja uwaznie teren kopiac caly czas te swoje dolki. Wczesniej nie robily tego wcale (no, gdzies po miesiacu male doleczki sie potworzyly), teraz robia to wszystkie i na masowa skale. Chyba wiec im "podpasilo" :D Mi sie bardzo podoba. i tak juz zostanie jesli chodzi o skaly.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Modyfikacja mojego wystroju - czy to cos zmieni Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®