Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

ZIELONA WODA W AKWARIUM

Autor anndrzej1495
Użytkownik
#1 - Posted: 20 Lip 2009 10:24 
Mam problem posiadam od 1 roku akwarium 62 litry i nic się nie działo i jakiś miesiąc temu zzieleniała mi woda nie wiem jak sobie z rym problemem poradzić wlewałem jakieś preparaty, zmieniałem wodę raz w tygodniu ale nic była czysta woda i od nowa zielona świetlówki mam 2 jedna nowa ma zaledwie 2 tygodnie pisze na niej: "TROPIC SUN 24" / 610mm" a na drugiej: OsRAM L 18 W/21-840. Najpierw myślałem że to wina nadmiernego oświetlenia słonecznego ale przeniosłem akwarium w najciemniejsze miejsce w pokoju a lampa świeci zaledwie 8 godzin dziennie nie wiem co mam zrobić z tym faktem, nie wiem tylko jaki jest filtr bo dostałem go do akwarium ale zawsze wystarczał mogę napisać jeśli to potrzebne. POMOCY!!!

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 20 Lip 2009 10:53 
Jakie masz ryby i jaka filtrację? Być może przekarmiasz je:))

Napisz coś więej. A w tej chwili przestań karmic ryby i podmieniaj po 10-15% wody CODZIENNIE.

To zapewne zakwit Euglena.

Marta

Autor anndrzej1495
Użytkownik
#3 - Posted: 21 Lip 2009 11:11 
Ryby mam takie: Gupiki, Neony, Danio i sześć glonojadów. a nie wiem jaki filtr bo na nim po chińsku pisze ale zawsze wystarczał.

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 21 Lip 2009 11:23 
Zaciemnij akwarium całkowicie i codziennie sprawdzaj barwę wody. Najłatwiej wybić zakwit sterylizatorem UV ale w 62 litrach trochę by było z tym zachodu. Najprościej wylać całą wodę i uzupełnić wodą z większego dojrzałego akwarium. Jak nie masz kolegów od których możesz dostać wodę to poproś w sklepie zoologicznym chętnie Ci dadzą :-). Napisz z jakiego jesteś miasta to może ktoś na forum da ci wody z podmiany.

Autor anndrzej1495
Użytkownik
#5 - Posted: 21 Lip 2009 11:26 
Z Krakowa.

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 21 Lip 2009 11:43 
No to kolego wal do firmy "Tropheus" i myślę, że Robert da Ci i 100L żywej wody :-) bez problemu.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 21 Lip 2009 11:49 
Mamy wodę niekoniecznie tylko "tanganicką" :))

Marta

Autor anndrzej1495
Użytkownik
#8 - Posted: 21 Lip 2009 11:57 - Edytowany przez: anndrzej1495 
Dzięki za pomoc

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / ZIELONA WODA W AKWARIUM Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®