Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Napowietrzanie

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 13 Sier 2009 09:46 - Edytowany przez: nechor 
Najpierw kilka slow odnosnie dwoch modeli pompek:

Hagen Elite 801 - glosna. Wibracji nie bylo slychac w zoologu, ale w domu sie okazalo, ze niczym sie tego nie da wytlumic i slychac nawet z balkonu.

Tetra Tec APS 100 - o wiele cichsza, wydajnosc podobna, drozsza o 30zl, ale warto. Przy okazji polecam obsluge sklepu Skalar w Olsztynie - przez telefon na moje ptanie o wymiane na inny model uslyszalem tylko "nie ma problemu" - nawet mi dokonczyc facet nie dal :-)

Teraz pytanie: Napowietrzanie "babelkami" jest opisywane jako

a) niepotrzebne (wystarczy ruch powierzchni)
b) wydajne (duza skutecznosc)
c) niewydajne (babelki to pic na wode)

Jaka jest prawda? Ja ustawilem napowietrzanie od godziny 3am do 7pm. Czy przez 8 godzin zawartosc tlenu w wodzie spadnie mi spowrotem do wyjsciowego (bez babelkow) poziomu? Pytam, bo mimo iz aktualna pompka jest dosc cicha, to jednak ja slychac, szczegolnie wieczorem. temperatura w akwa u mnie to 26,3 stopnia.

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 13 Sier 2009 10:28 
u mnie jak jeszcze maiłem księżniczki to napowietrznik sprawdzał się tylko przez dwa miesiące, potem został całkowicie zasypany przez mieszkańców ;]

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 13 Sier 2009 10:39 - Edytowany przez: nechor 
Hahahaha :-) No tak - ja mam w akwarium teraz krajobraz ksiezycowo-batalistyczny. Nawet najwyzsze skaly zostaly przysypane fura piachu (to samiec zdominowany), a z drugiej strony korytarze podziemne rozciagaja sie na dlugosc calej groty+ wejscia do niej (to samiec dominujacy). Calkiem fajnie to wyglada i nie da sie tego usypac sztucznie, rekami. Niemniej znalazlem na napowietrznik miejsce spokojniejsze i oslonilem go skalka od gory. Cisnienie jest na tyle duze, ze powinno samo odsypac ew. nasypany piasek.

Autor jaosh
Użytkownik
#4 - Posted: 13 Sier 2009 10:41 
;], czas pokaże

Autor fishfan
Użytkownik
#5 - Posted: 13 Sier 2009 12:17 
Witam pompki cyrkulacyjnie czy też deszczownia sprawdzają się znakomicie.Można wszystko ustawić do poziomu przyjemnego lakkiego szumu wody.Napowietrzanie napewno jest lepsze .Poza tym bąbelki z dna wygladają atrakcyjnie ale dla nas a nie ryb,mnie przypominają metan wydobywający się z jeziora.Bardziej ciekawszym efektem wizualnym mógłby być wylot z filtra umieszczony w dnie z piaskiem ,uzyskalibyśmy fajny efekt podwodnego żródła;)Osobiście mam zamiar kupić drugą pompkę cyrkulacyjną .Zchowana za kamieniami da ciekawe prądy wodne.Oczywiście to tylko moja mala sugestia nie musicie sie z nią zgadzać:))

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Napowietrzanie Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®