witam z rana i dziękuję za odpowiedzi :)
nie oświetlam cały dzień tylko w chili obecnej od 17 do 23 pewnie w zimę zacznę troszkę wcześniej
mieszkanie mam narożne i okna ze wszystkich stron, a ściana przy której stoi akwarium jest w ciągłym słońcy tzn. od 11 do 19 w lato i nawet w tej chwili o tej godzinie mam 28 stopni w zbiorniku, więc gdy włącza się światło to temperatura skacze o te 2 stopnie (filtry to atman 203 i unimax 700 więc woda mocno się rusza)
pokrywa to robota skalara więc musiałbym robić otwory nie wiem jak prezentowałyby się te wiatraczki, a zależy mi na estetyce ponieważ zbiornik stoi w głównym pomieszczeniu w domu (a chłodziarki nie będzie widać)
admin jeśli chodzi o koszty rybek topewnie porównywalnie wcześniej miałem już różne zbiorniki i ten chciałby przygotować do warunków jego mieszkańców
czytałem w jakiejś publikacji, że temperatura powyżej 29 stopni dla trofci jest zabójcza i dlatego myślę o tej chłodziarce . nie upieram się, ale chodzi mi też o estetykę zbiornika
jeśli chodzi o podmiany wody to teraz robię 30 l na tydzień ponieważ są tam rybki startowe, które za jakieś 2-3 msc. będą oddane
pozdrawiam,
michał
ps. w tym roku na balkonie miałem 52 stopnie tylko, że jest on cały dzień w słońcu i to jest właśnie ta ściana na której stoi akwarium |