Wrocław też ma taką wodę. W tej chwili w niemal każdym większym mieście zakłady uzdatniają wodę poprzez ozonowanie. Woda jest przefiltrowana, zdezynfekowana, natleniona. Co my możemy więcej zrobić w warunkach domowych?
Jedynie ci, którzy otrzymują wodę chlorowaną lub miękką, o niskim pH powinni się martwić o przygotowanie jej przed wlaniem do akwarium.
Odstana woda i napowietrzana przez 2 dni to minimum ktore musimy zapewnić rybkom
To nie jest reguła. Tak postępujemy właśnie w sytuacji gdy mamy wodę chlorowaną.
Raczej chodzilo mi o parametry phKHTW.
I tu jest właśnie szkopuł dotyczący wielkości podmian.
Jeżeli robimy podmiany rzadko ale duże, wtedy musimy dbać o te parametry, bo możemy spowodować nagłe niekorzystne dla ryb wahanie.
Ale jeżeli robimy podmiany niewielkie i bardzo często, co ja i coraz więcej osób poleca, to parametry stają sie mniej istotne i kontrolę/korektę przeprowadzamy raz na jakiś czas.
Usunięcie nadmiaru azotanów to jedna z funkcji podmian wody. W akwarium bez roślin, czy hydroponiki, denitryfikatora itp jest to wręcz najważniejsza funkcja tego zabiegu.
Wiele osób stwierdza, po zastosowaniu powyżej wymienionych elementów a także często w sytuacji gdy mają naprawdę niewiele ryb w dużym zbiorniku, że poziom azotanów stał się stabilny i niski.
Wtedy podmiana nie ma takiego znaczenia w zakresie rozcieńczania szkodliwych substacji.
Ale nie zapominajmy, że organizy żyjące w akwarium czerpią materię z wody. I właśnie podmianami możemy im dostarczyć część mikro i makro elementów.
To też można w różny sposób rozwiązywać i wydaje mi się, że stworzenie zbiornika w którym podmiany nie będą konieczne jest możliwe.
Ale w to może bawić się ktoś , kto ma wiedzę, sprzęt, prowadzi badania, ma mozliwość dokonywania szerszych obserwacji niż tylko ograniczonych do jednego zbiornika itp.
zakwity cyjanobakteri to chleb powszedni
To stwierdzenie jest rewelacyjne. Jako że jedną z częstych przyczyn zakwitów jest przedostanie się nadmiernej ilości nawozów stosowanych przez rolników do wód powierzchniowych. I ma to miejsce właśnie w procesie produkcji naszeg "chleba powszedniego" :) |