Od razu mowie, ze to tylko zlepek slow najczesciej sie pojawiajacych w internecie o mchach, ktore najbardziej rzucily mi sie w oczy. To dla mnie droga przez meke (kompletnie sie na tym nie znam), wiec jesli ktos sie zna, albo jest zainteresowany, prosze o komentarz. Wg mnie z racji ostatnich dyskusji o filtrach/podmianach i strefach beztlenowych ciekawie wyglada ujecie mchow jako narzedzia do denitryfikacji.
Na poczatek fajny link: identyfikacja roslin:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantf inder/all.php
I link do strony o mchach:
http://aquamoss.com
A tu gatunki mchow ze zbitkiem mysli, jaki mi sie nasunely na start:
Bolbitis heudelotii.
Afryka, mozna obsadzac na kamieniach.
Preferuje, niestety, miekka wode.
Ponadto nie jest to mech (korekta Marty ponizej).
Java moss
Bardzo obiecujacy mech - male wymagania, rozrasta sie bez problemu (ludzie ostrzegaja ze bardzo szybko). Moze byc twarda woda. Mozna obsadzac kamienie, trzeba uwazac, bo lubi zarastac filtry i nawet wyrastac nad akwarium. Z opisow wynika, to to praktycznie chwast, ktorego trudno sie pozbyc :-) No i sporo ludzi pisze tak: Also, the control over water quality that this thing has is amazing. Moze do tych Waszych filtrow hydroponicznych sie to nadaje? Naprawde sporo osob podkresla te zalete.
Christmas moss - tez malo wymagajacy, lubi temp. ponizej 25 stopni, nie potrzebuje nawozow, ani CO2.
Fissidens fontanus - sadze, ze przezyje w tandze, ale to amerykanski mech. Rosnie bardzo wolno / wolno. PH tanganickie nieco za duze. Bardzo ladny wg mnie.
Riccardia chamedryfolia (Minipelia) - baaardzo interesujaca. Tworzy ladne, zwarte i niskie trawniki. Spotkalem opisy (przy zarosnietym calym dnie), ze NO3 utrzymuje sie pw granicach 0. Niewymagajaca.
Riccia fluitans (wglebka) - tanganika za twarda, potrzeba duzo swiatla i nieco CO2. Dla mnie odpada, chociaz niebrzydki watrobowiec.
Singapoir moss - podobny do christmass moss (wolniej rosnie), ale dobrze sie czuje w wysokich temperaturach.
Stringy moss - za delikatny na moje warunki (brak nawozu, za malo swiatla). Ponadto za duzy (wysoki).
Weeping moss - wg mnie sie nadaje. Male wymagania odnosnie PH, nawozic nie trzeba, swiatla nie trzeba za duzo... Do wyprobowania.