Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Mech/watrobowiec do tanganiki? Trudny wybor...

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 9 Wrz 2009 10:42 - Edytowany przez: nechor 
Od razu mowie, ze to tylko zlepek slow najczesciej sie pojawiajacych w internecie o mchach, ktore najbardziej rzucily mi sie w oczy. To dla mnie droga przez meke (kompletnie sie na tym nie znam), wiec jesli ktos sie zna, albo jest zainteresowany, prosze o komentarz. Wg mnie z racji ostatnich dyskusji o filtrach/podmianach i strefach beztlenowych ciekawie wyglada ujecie mchow jako narzedzia do denitryfikacji.

Na poczatek fajny link: identyfikacja roslin:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantf inder/all.php

I link do strony o mchach:

http://aquamoss.com

A tu gatunki mchow ze zbitkiem mysli, jaki mi sie nasunely na start:

Bolbitis heudelotii.
Afryka, mozna obsadzac na kamieniach.
Preferuje, niestety, miekka wode.
Ponadto nie jest to mech (korekta Marty ponizej).

Java moss
Bardzo obiecujacy mech - male wymagania, rozrasta sie bez problemu (ludzie ostrzegaja ze bardzo szybko). Moze byc twarda woda. Mozna obsadzac kamienie, trzeba uwazac, bo lubi zarastac filtry i nawet wyrastac nad akwarium. Z opisow wynika, to to praktycznie chwast, ktorego trudno sie pozbyc :-) No i sporo ludzi pisze tak: Also, the control over water quality that this thing has is amazing. Moze do tych Waszych filtrow hydroponicznych sie to nadaje? Naprawde sporo osob podkresla te zalete.

Christmas moss - tez malo wymagajacy, lubi temp. ponizej 25 stopni, nie potrzebuje nawozow, ani CO2.

Fissidens fontanus - sadze, ze przezyje w tandze, ale to amerykanski mech. Rosnie bardzo wolno / wolno. PH tanganickie nieco za duze. Bardzo ladny wg mnie.

Riccardia chamedryfolia (Minipelia) - baaardzo interesujaca. Tworzy ladne, zwarte i niskie trawniki. Spotkalem opisy (przy zarosnietym calym dnie), ze NO3 utrzymuje sie pw granicach 0. Niewymagajaca.

Riccia fluitans (wglebka) - tanganika za twarda, potrzeba duzo swiatla i nieco CO2. Dla mnie odpada, chociaz niebrzydki watrobowiec.

Singapoir moss - podobny do christmass moss (wolniej rosnie), ale dobrze sie czuje w wysokich temperaturach.

Stringy moss - za delikatny na moje warunki (brak nawozu, za malo swiatla). Ponadto za duzy (wysoki).

Weeping moss - wg mnie sie nadaje. Male wymagania odnosnie PH, nawozic nie trzeba, swiatla nie trzeba za duzo... Do wyprobowania.

Autor nechor
Użytkownik
#2 - Posted: 9 Wrz 2009 10:59 
Pozwolcie, ze dodam jeszcze jeden link:

http://www.killies.com/Truthaboutmosses.htm

Troche moze to nieuporzadkowane, ale chcialbym wrocic do tego tematu w niedalekiej przyszlosci, a moze ktos sie na tym zna i podejmie dyskusje :)

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 9 Wrz 2009 11:01 
Bolbitis heudelotii to nie mech tylko paproć Lomariopsidaceae!!

Riccardia chamedryfolia to wątrobowiec.

Uzywanie nazwy minipellia dla rodzaju Riccardia jest mylące to lśniątka zatokowa.

Marta

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 9 Wrz 2009 11:07 
Do hydroponiki mchy się nie nadają. Mchy nie występują w miejscach bytowania, najczęściej utrzymywanych w akwariach, ryb tanganickich. Najwięcej dowiesz się o nich na forach roślin akwariowych lub http://www.holenderskie.pl/

Autor nechor
Użytkownik
#5 - Posted: 9 Wrz 2009 11:32 

Mchy nie występują w miejscach bytowania, najczęściej utrzymywanych w akwariach, ryb tanganickich.

Jesli tak, to moze gra nie warta swieczki? Szkoda, bo w sumie zapalilem sie do pomyslu zasadzenia dywaniku. Mam do tego nawet fajne miejsce na skalnej polce...

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 9 Wrz 2009 12:29 
Szczerze, to wlasnie na temat tanganiki i mchu prawie nic nie moge znalezc - byc moze dlatego, ze "Mchy nie występują w miejscach bytowania, najczęściej utrzymywanych w akwariach, ryb tanganickich." :(

Dokopalem, sie do jakiegos archiwalnego watku z tego forum, gdzie Marta z Tooldem pisze o glonach w akwariach z muszlowcami - ale jak rozumiem to byl/jest pragmatyzm (kryjowka dla malych i jakosc wody), a nie odwzorowanie tangi.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Mech/watrobowiec do tanganiki? Trudny wybor... Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®