Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Filtr FBF- pytanie?

Autor baryton31
Użytkownik
#1 - Posted: 10 Wrz 2009 01:20 
Witam serdecznie wszystkich , czy ktoś orientuje się może czy filtr fluidyzacyjny może mieć otwartą konstrukcje , coś w rodzaju złoża zraszanego , w którym pod piachem umieszczony byłby kamień napowietrzający? Pytam gdyż kolega zakłada hydroponikę , a ja filtr fbf i zastanowiło nas co by wyszło z z mixu hydro-fluidyzacyjnego? :)

pozdrawiam
Kuba

Autor nuroslaw
Użytkownik
#2 - Posted: 10 Wrz 2009 07:48 
owszem, może mieć otwartą konstrukcję. Nic nie stoi na przeszkodzie.

Autor sander
Użytkownik
#3 - Posted: 10 Wrz 2009 08:40 
Jeśli założymy, że górna krawędź filtra FBF będzie sięgać ponad lustro wody w akwarium to owszem może być on otwarty w każdym innym wypadku jest to niemożliwe.

Autor nuroslaw
Użytkownik
#4 - Posted: 10 Wrz 2009 09:11 
u mnie górna krawędź FBF jest 30 cm poniżej dna akwarium i śmiga.

A gwoli wyjaśnienia - zrobiłem go na zrzucie wody do sumpa i jego górna krawędź jest poniżej krawędzi sumpa

Autor sander
Użytkownik
#5 - Posted: 10 Wrz 2009 10:29 
u mnie górna krawędź FBF jest 30 cm poniżej dna akwarium i śmiga.

A gwoli wyjaśnienia - zrobiłem go na zrzucie wody do sumpa i jego górna krawędź jest poniżej krawędzi sumpa

Jeśli jest tak jak piszesz to przy otwartym FBF woda musiałaby wylewać się pod sump bo przecież pod górkę sama nie wskoczy? jeśli FBF jest otwarte i jest poniżej sumpa to jak woda wpada do sumpa?

Autor nuroslaw
Użytkownik
#6 - Posted: 10 Wrz 2009 10:43 - Edytowany przez: nuroslaw 
FBF jest w środku sumpa.

a pod górkę sama wskoczy:) bo pcha ją woda z wracająca z akwarium :)

Wyobraz sobie prostokątny zbiornik, wstawiasz do niego kubek (od robota kuchennego np. taki wysoki).kubek jest trochę niższy niż wysokość sumpa. Do kubka wkładasz rurkę która sięga dna kubka i zakończona jest dyszą podobnie jak odmulacz AquaSzuta (tyle że w odmulaczu dziala jako zbierająca a tu rozpraszająca). Zasypujesz piaskiem i działa. Woda o wys. slupa 70 cm próbuje się przecisnąć przez piasek w kubku, piasek zostaje wprawiony w ruch. W pewnym momencie ustala się równowaga, piasek się unosi ale jest zacięzki aby wydostać się z kubka. Woda oczywiście się przelewa przez kubek, ale pozostaje w sumpie...

uff ale się rozpisałem.
Oczywiście nie posiadam żadnego kubka, tylko wydzieloną komorę z grzebieniem ale zasada działania taka sama

Autor sander
Użytkownik
#7 - Posted: 10 Wrz 2009 11:17 
To inna sprawa jak FBF stoi w sumpie :) myślę jednak, że koledze chodziło o samoistny FBF :-).

Autor nuroslaw
Użytkownik
#8 - Posted: 10 Wrz 2009 11:24 
No nie musi stac w sumpie, ale wtedy jak pisałeś krawędź górna FBF musi wystawać ponad krawędź akwarium.

Filtr hydroponiczny może byc z przepływem dolnym, nie koniecznie bocznym, czy górnopowierzchniowym, ale kiepsko widzę roślinki a szczególnie ich korzenie w momencie wytworzenia ruchu ziarenek piasku wokół korzeni.

Zastanawiam się jaki mix - hydro-FBF miał na myśli

Autor sander
Użytkownik
#9 - Posted: 10 Wrz 2009 11:51 
Ja zrozumiałem, że woda z FBF miałaby przepływać w "hydro box-ie" i wpadać do akwarium. I tak, mogłoby to funkcjonować. W przekroju -

Autor nuroslaw
Użytkownik
#10 - Posted: 10 Wrz 2009 12:07 
hm, ciekawe

Autor admin
Admin
#11 - Posted: 10 Wrz 2009 12:08 
Rysunek jest boski:)) no i teraz cokolwiek rozumiem

Marta

Autor baryton31
Użytkownik
#12 - Posted: 10 Wrz 2009 12:23 
Sander właśnie o to mi chodziło, z tym że myśleliśmy o następującej konstrukcji.
Duża długa donica z wydzieloną częścią na piach, a w drugiej hydroponika.
W części z piaskiem wkleiło by się plastikowa płytkę np. z pleksi tak aby piach spadał wolniej poza tym wlewka byłaby pod piachem, oczywiście otwór wlewu byłby wyżej ale kolanko i kawałek pcv pozwoliłby skierować strumień pod piach , a pod to dodatkowo dla przewietrzenia piachu wsadziłoby się długi napowietrzający kamień( szkoda że nie mam skanera byłoby łatwiej :)). Do kolejnej przegrody woda przelewałaby się górą, ponad przegrodą, ewentualnie można by dodać kawałek pończochy żeby zatrzymać drobiny piachu , ale to akurat idzie wyregulować . W kolejnej przegrodzie byłaby standardowa hydroponika. Ot i takie cudo :P
Cieszę się ,że temat spotkał się z takim odzewem, myślę ,że wkrótce powstanie prototyp:)
Pozdrawiam
Kuba

Autor baryton31
Użytkownik
#13 - Posted: 10 Wrz 2009 12:29 
Nurosław tak jak trafnie zauważyłeś , użycie samego piasku nie wchodzi w grę , korzenie nie miały by szans , trzeba oddzielić piach od keramzytu :)

Autor sander
Użytkownik
#14 - Posted: 10 Wrz 2009 13:05 
Rysunek miał być rozweselający :-).

baryton31

bardzo fajny pomysł na kompakt. Podoba mi się. Tylko będzie trochę zabawy z zaworami i odpływami tzn. musicie zrobić odpływ z hydro do akwarium i odpływ z FBF do akwarium oddzielnie oba z zaworami.

Autor baryton31
Użytkownik
#15 - Posted: 10 Wrz 2009 13:08 
Wyjaśnij proszę czemu oddzielne ?

Autor baryton31
Użytkownik
#16 - Posted: 10 Wrz 2009 13:14 
Przecież można to załatwić grawitacyjnie i przez zwiększenie średnicy odpływu. popraw mnie jeśli się mylę.

Autor sander
Użytkownik
#17 - Posted: 10 Wrz 2009 13:18 
Nie wiadomo ile wody będzie potrzebne aby wzbudzać piasek więc w razie czego nadmiar można kierować do akwarium aby nie tłumić ciągle pompy, co jest nieracjonalne i zmniejsza niepotrzebnie wydajność. Woda nie może ani chlapać ani zbyt mocno atakować grawitacyjnego odstojnika.

Autor sander
Użytkownik
#18 - Posted: 10 Wrz 2009 13:20 
Przecież można to załatwić grawitacyjnie i przez zwiększenie średnicy odpływu

Przez zwiększenie średnicy odpływu nie można (konstrukcja szeregowa), natomiast można zrobić przelew grawitacyjny jednak biorąc pod uwagę wysokość skrzynki (standard plastik, IMHO szkoda i tak niewielkiej wysokości)

Autor nuroslaw
Użytkownik
#19 - Posted: 10 Wrz 2009 13:22 
nie rozumiem, aby zwolnić prędkość przepływu przy zadanej pompie wystarczy zwiększyć powierzchnię odstojnika.

Autor baryton31
Użytkownik
#20 - Posted: 10 Wrz 2009 13:22 
Słusznie , ale przy rozsądnej ilości piasku myślę , że da rade wystartować bez dodatkowych odpływów, poza tym pompe zawsze idzie zamienić :))
ale wiadomo, że prewencja przy zabawach ze zbiornikiem to podstawa.
Dziekuję Sander

Autor baryton31
Użytkownik
#21 - Posted: 10 Wrz 2009 13:25 
Nurosław , ale szkoda miejsca :)))

Autor sander
Użytkownik
#22 - Posted: 10 Wrz 2009 13:25 
aby zwolnić prędkość przepływu przy zadanej pompie wystarczy zwiększyć powierzchnię odstojnika

Dla potrzeb FBF musimy używać dość dużo wody na jednostkę pojemności złoża, co biorąc pod uwagę wymiary skrzynek ogrodniczych może spowodować, że sam napływ na odstojnik będzie za ciasny a z drugiej strony napływ nie może być niski bo "tańczący" piasek nie będzie miał miejsca (płytkość).

Autor nuroslaw
Użytkownik
#23 - Posted: 10 Wrz 2009 14:06 
problem można zupełnie inaczej rozwiązać. zasilanie takiego korytka nie musi byc punktowe.

Przez całą długość korytka wystarczy puścić rurkę z wywierconymi otworami (jak deszczownia), oczywiście im dalej od zasilania tym otwory większe.(w celu równomiernego zasilania) Rozłoży to zasilanie na cała długość korytka. Zmniejszy to co prawda ciśnienie, i prędkość wypływu wody, ale równocześnie nacisk jednostkowy kg piasku/cm2 jest zdecydowanie mniejszy. Tak więc płytkośc nie musi stanowić istotnego ograniczenia.

Bez zmian natomiast pozostanie zużycie wody - pompa min 1500 l/h inaczej szkoda zabawy

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Filtr FBF- pytanie? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®