Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

czy tak mozna????

Autor Martino82
Użytkownik
#1 - Posted: 22 Wrz 2009 14:11 
witam chcialbym sie dowiedziec czy załozenie na wlocie filtra duzej gabki a w srodku sam wkład biologiczny to bedzie dobre rozwiazanie ? mowie caly czas o jednym i tym zamym filtrze zwenetrznym???

Autor nechor
Użytkownik
#2 - Posted: 22 Wrz 2009 14:15 - Edytowany przez: nechor 
Podobno brak gabki na wlocie to, w pewnym sensie, tylko chwyt marketingowy.

Autor Martino82
Użytkownik
#3 - Posted: 22 Wrz 2009 14:19 
chyba nie zrozumiałem o co ci chodzi niestety

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 22 Wrz 2009 14:22 
Kawalek gabki na wlocie, to w sumie nic innego wg mnie jak prefiltr. A prefiltr mojego kubelka jbl bedzie pasowal tylko zakupiony w jbl. Tak to widze. W dodatku kawalek gabki latwiej sie czysci i nei trzeba otwierac kubelka. Jak bede musial wymieniac (nie wiem ile trwa okres przydatnosci) gabki prefiltra, to chyba sobie tez zaloze na wlocie.

Autor Martino82
Użytkownik
#5 - Posted: 22 Wrz 2009 14:39 
czyli ogólnie nie ma przeciwwskazan i mozna spróbowac takiego rozwiazania zobaczyc co sie wtedy bedzie dzialo ja mam tylko uni maxa a gabke bym sobie dokupil jakakolwiek i poprostu nałożył

Autor tasma
Użytkownik
#6 - Posted: 22 Wrz 2009 15:18 
witam chcialbym sie dowiedziec czy załozenie na wlocie filtra duzej gabki a w srodku sam wkład biologiczny to bedzie dobre rozwiazanie ? mowie caly czas o jednym i tym zamym filtrze zwenetrznym???
Jedni mowia ze lepiej miec inni ze lepiej nie miec. Jedna i druga strona ma swoje argumenty. Moim zdaniem jesli masz dobrze rozwiazana filtracje mechaniczna (inny filtr, ktory spelnia swoje zadanie) to nie trzeba, w przeciwnym przypadku (a szczegolnie jesli kubel jest jedynym filtrem) tak.

A prefiltr mojego kubelka jbl bedzie pasowal tylko zakupiony w jbl.
A dlaczego tak twierdzisz?
Na rurke mozesz zakladac co chcesz. Mozesz nawet ta rurke wymienic. Przeciez to standardowy waz (chyba 16 o ile pamietam).

Pozdrawiam
Przemek

Autor nechor
Użytkownik
#7 - Posted: 22 Wrz 2009 16:02 
A dlaczego tak twierdzisz?
Na rurke mozesz zakladac co chcesz. Mozesz nawet ta rurke wymienic. Przeciez to standardowy waz (chyba 16 o ile pamietam).

Tak. Dlatego pisze, ze zamiast prefiltra firmowego JBL w srodku kubelka mozna wlozyc jakas standardowa gabke do rurki :-)

Autor Martino82
Użytkownik
#8 - Posted: 23 Wrz 2009 11:14 
witam co jest najlepsze do koszyków do filtra zew czy jezeli dodam koral zamiast wegla aktywnego
ja mam gabke wegiel aktywny ,ceramike i cos jeszcze ale nie pamietam:))

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 23 Wrz 2009 11:32 
Ja mam prefiltr gabkowy, dwa koszyki grysu i wklad ceramiczny na koncu.

Autor Martino82
Użytkownik
#10 - Posted: 23 Wrz 2009 12:07 
jeszcze jedno pytanie bede przeprowadzal moje akwa i tak teraz na dnie nie mialem nic i ryby kopiac zrobily tak ze kamienie leza bezposrednio na dolnej szybie , co mozna tam tac myslałem zeby polozyc tam centymetrowa gabke czy ppianke cos takiego jak daje sie pod akwarium??

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / czy tak mozna???? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®