Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

drugie pytanie nowicjusza

Autor krzych_b
Użytkownik
#1 - Posted: 30 Wrz 2009 10:24 
Marto,
jeżeli znajdziesz chwilę czasu będę Ci bardzo wdzięczny za odpowiedź, uwagi, sugestie.

Dwa tygodnie temu zalałem akwarium o pojemności 700l (brutto). Podłoże stanowi piasek kwarcowy. Do wewnątrz akwarium włożyłem wapienie (ok. 100kg). Filtrację zapewnia Aquael Unimax 700 (1700l/h, gąbka bezfenolowa, bioballe, zeowonder, bioceramaxpro, żwir marmurowy). Parametry wody z kranu: pH 7, GH 5, KH 3. Dodałem Tetra Aquasafe i Tetra Bactozyn. Po tygodniu pH podniosło się do 8-8.5, GH do 7. KH pozostawało bez zmian. W celu podniesienia KH dosypywałem sody oczyszczonej (3 x 70g co 24 godziny). Po tych zabiegach parametry wody są następujące: pH 8-8.5, GH 7, KH 11. Używam testów firmy Zoolek. Woda jest mocno napowietrzana. Temperatura wody wynosi 25 stopni C. Poziom amoniaku, azotanów, azotynów praktycznie niewykrywalny.
Czy dalsze dosypywanie sody jest celowe? Czy dosypywanie sody połączyć z częściową podmianą wody?

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 30 Wrz 2009 10:46 
Jak widac soda niekonieczne podnosi twardości. Podnosi czasowo pH.

Czy masz dostęp do danych z tzw. "wodociągów" o zawartości Twojej wody kranowej?

Na to pytanie znacznie lepiej odpowiedzą Ci Nurosław i Sengir:))

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#3 - Posted: 30 Wrz 2009 10:50 
Marto,
bardzo dziękuję za odpowiedź.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 30 Wrz 2009 10:53 
Znajdź dane z wodociągów, wtedy łatwiej będzie Ci doradzić co powinieneś uzywać. Dla mnie o wiele lepsze są sole do tanganiki. O tym mozesz poczytac w innym wątku.

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#5 - Posted: 30 Wrz 2009 10:58 
Postaram się zdobyć jak najbardziej szczegółowe dane z 'wodociągów'.
Czytałem dużo o solach. Wybrałem sodę. Wybór chyba nie był najlepszy.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 30 Wrz 2009 12:27 
Wybrałem sodę. Wybór chyba nie był najlepszy.

A czemu? przecież soda podniosła KH z 3 do 11.

Autor krzych_b
Użytkownik
#7 - Posted: 30 Wrz 2009 12:43 
Sander,

dziękuję za odpowiedź.

Moje wątpliwości budzi fakt, iż spodziewałem się 'lepszego efektu'. Czy sądzisz, że mogę dosypać więcej sody? Słyszałem, że roztwór nasyca się sodą (nie wiem na jakim poziomie) i jej nieduży nadmiar nie jest szkodliwy dla tropheusów.
Dosypać?

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 30 Wrz 2009 13:34 
Pytanie tylko czy dodawanie stale sporych ilości sody jest wskazane. Podnosi wartości ale raczej slabo utrzymuje stabilność. Do tego jak okaże się, że trzeba dodawać magnez i inne związki, to czy nie lepiej to zastąpić solami specjalnie preparowanymi?

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#9 - Posted: 30 Wrz 2009 13:39 
Dziękuję.

Poszukam Instant Cichlid.

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 30 Wrz 2009 13:58 
krzych_b

Ja zadałam ogólne pytanie. Co lepiej robić w takich wypadkach. Może poczekajmy na odpowiedzi innych?

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#11 - Posted: 30 Wrz 2009 15:53 
Ok. Obawiam się jednak, że opinii będzie tyle ile wypowiadających się osób. Wolałbym ograniczyć się do opinii Twojej i sandera.

Czy takie sole specjalnie spreparowane (np. instant cichlid) można mieszać z sodą?

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 30 Wrz 2009 16:07 
Ja używam Cichlid instant lub zamiennie soli morskiej Aquamedic i nie dodaję sody. Taką przyjęłam zasadę u siebie.

Producent Cichlid instant nie podaje składu tej soli.

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#13 - Posted: 30 Wrz 2009 16:35 
Dziękuję za odpowiedź.
Przy tym pozostanę.
A czy można mieszać? To już sprawdzę na własne ryzyko.

Bardzo dziękuję.

Autor sander
Użytkownik
#14 - Posted: 1 Paź 2009 07:13 
Należy pamiętać, że wszystkie gotowe sole zawierają w swym składzie ogólnie znane związki także w postaci soli :-) (trochę śmieszne stwierdzenie). Natomiast ich skład podyktowany jest pewną stałą formułą. Dlaczego gotowe sole mają być lepsze od domowych up grade-ów NaCl? Ano dlatego, że zawierają związki o dość skomplikowanej budowie zwane chelatorami tworzącymi specyficzne — tzw. ligandowe — wiązanie z kationami metali (np. Fe+2, Fe+3, Zn+2, Cu+2). Ich wspólną cechą charakterystyczną jest bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie i niska stała dysocjacji. Dzięki temu chronią kationy przed uwstecznianiem w środowisku. Czyli mówiąc krótko powodują, że mamy roztwór o stałych parametrach a nie z wytrąconą kupką osadu niedostępnego dla żywych organizmów. Teraz kolej na stabilność samych chelatów. Jeżeli pH jest niższe od 6,0 — wystarczy EDTA, przy pH 6,0–7,0 wskazane jest DTPA lub HEDTA, a gdy pH przekracza 7,0, należy zastosować EDDHA lub EDDHMA i one mają zakres aż do pH 10. Tak więc można wybrać chelatowane sole i z nich sporządzić mieszankę o składzie nas satysfakcjonującym. Mój post nie ma na celu antyreklamy soli gotowych jedynie uświadomienie, że nie są one cudowne a koszt ich produkcji jest niewspółmiernie mały do ceny jaką osiągają na rynku, co smuci gdyż IMHO powinny być powszechnie dostępne tak samo jak inne sole stosowane w nawozach rolniczych na dużą skalę.

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 1 Paź 2009 07:21 
W tym wszystkim masz rację Kuba.

Patrzymy tylko z punktu widzeia przeciętnego akwarysty, który woli wrzucić coś gotowego i "mieć problem" z głowy nić bawić się w zakupy odpowiednich związków i ich odważanie, odmierzanie i komponowanie. Za taką wygodę właśnie płacimy. I sama się przyznaję, ze wolę mniej poświecić zabawy i dodać w miarę gotowe. Zresztą już sprawdzone w moich zbiornikach.

W Internecie jest wiele przepisów na przygotowanie wody tanganickiej własnym sumptem. To pozwala na często na dość precyzyjne oddanie warunków naturalnych. O ile ejst to możliwe. Poszczególne lokalizacje różnią się znacznie parametrami wody.

Marta

Autor krzych_b
Użytkownik
#16 - Posted: 1 Paź 2009 09:02 
O kurcze... sander!
Ale wykład! Super!
Przystępuję do analizy 'step by step'.
'Zabawa' w przygotowanie wody jest extra!
Mam dużo czasu :).

Marto, sander! Dziękuję bardzo!
Podziwiam Was!

Autor krzych_b
Użytkownik
#17 - Posted: 1 Paź 2009 09:26 
Charakterystyka wody z mojego ujęcia. Inne analizy są odpłatne. Daruję je sobie na razie.
Czas na wnikliwe studia :). Rybek jeszcze nie mam więc jest czas na korektę 'jakości' wody w akwarium.

Barwa [mgPt/dm3] 0
Mętność [NTU] 0
Żelazo ogólne [mgFe/dm3] 0,04
Mangan [mgMn/dm3] <0,01
Twardość ogólna [mgCaCO3/dm3] 62
Twardość ogólna [dH] 3,5
Chlorki [mgCl/dm3] 10
Ilość bakterii w 1 ml na agarze w 37o C po 24h 0
Ilość bakterii grupy Coli w 100ml w 37oC po 24h 0

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / drugie pytanie nowicjusza Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®