Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Jaki filtr c.d.

Autor UTUS
Użytkownik
#1 - Posted: 4 Lis 2009 14:46 
Sorki zablokowałem temat niechcący - powtarzam pytanie czy kaskada sprawdzi się w takim litrażu?

Autor marti
Użytkownik
#2 - Posted: 4 Lis 2009 14:54 
AquaEl FZN-3 teoretycznie jest do 300 litrów, więc jeśli dałbyś dwie sztuki do swojego zbiornika po przeciwległych stronach, powinny dać radę, plus np. turbina z gąbka wewnątrz.

Autor UTUS
Użytkownik
#3 - Posted: 4 Lis 2009 15:00 
Dziękuję za pomoc! jakbyś wybierał się na pstrągi w okolice Gorlic chętnie podpowiem to i owo ;-)

Autor marti
Użytkownik
#4 - Posted: 4 Lis 2009 15:05 - Edytowany przez: marti 
Dziękuje :)

W tym rozwiazaniu z dwoma kaskadami, myśle że trzeba zwrócić szczególną uwagę na dobór odpowiednich wkładów filtracyjnych.
Ja bym dał dobre biologiczne wkłady i jak najwięcej się da upchnąć, a filtrację mechaniczna zwaliłbym w całości na solidną turbinę z dużą gąbka.
O ile tak ostry i teoretyczny podział na rodzaje filtracji można w ogóle zastosować ;)

Marcin.

Autor UTUS
Użytkownik
#5 - Posted: 4 Lis 2009 15:15 
"...zwrócić szczególną uwagę na dobór odpowiednich wkładów filtracyjnych" Jak mniemam sugerujesz wymianę oryginalnych wkładów filtra AquaEl FZN-3 na inne, lepsze?

Autor marti
Użytkownik
#6 - Posted: 4 Lis 2009 15:19 - Edytowany przez: marti 
Nie mam zdania ta temat oryginalnych wkładów filtra AquaEl FZN-3.
Nawet nie wiem czy ten filtr sprzedają juz zaopatrzony we wkłady.
Wydaje mi się, że tylko z gąbka jako wkładem.
Jeśli tak, to ja bym taki wkład zastąpil dobrą ceramiką biologiczną.

U siebie mam FZN-2 w kotniku.
Sprawdza się dobrze, ale obsada jest tam mało liczna i rybki sa małe, więc nic mocniejszego nie jest mi tam potrzebne.

Autor UTUS
Użytkownik
#7 - Posted: 4 Lis 2009 15:21 
ok, jeszcze raz dziękuję

Autor UTUS
Użytkownik
#8 - Posted: 4 Lis 2009 15:25 
ja jak o obsadę chodzi jeszcze się nie zdecydowałem, za wielkie to akwarium nie będzie więc możliwości też ograniczone... będę się zastanawiał jak skompletuję sprzęt

Autor admin
Admin
#9 - Posted: 5 Lis 2009 09:37 
Wg mnie ważne jest jednak określenie, co będzie pływało w zbiorniku. W jakimś stopniu filtracja zależy od obsady zbiornika:))

Marta

Autor sander
Użytkownik
#10 - Posted: 5 Lis 2009 11:13 
Kaskady bardziej nadają się do mieszania wody niż do jej filtrowania :-) Akwarium z kaskadą jako filtrem działa bardziej dzięki "żywemu" podłożu niż filtrowi. Kaskada jest dobra do roślinnego low tech-a ale nie do akwarium ze stadem Tropheus-ów. Kaskada ma bardzo małą pojemność na media jedyny atut tego filtra to b. mały udział elementów wewnątrz akwarium.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Jaki filtr c.d. Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®