Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Tanganika w 112l?

Autor lukasz
Użytkownik
#1 - Posted: 12 Lis 2009 17:56 
Witam,
Z góry proszę o wyrozumiałość odnośnie wielkości zbiornika. Jestem w trakcje zakładania 112l baniaczka. Parametry wody dobre, filtracja ok. Skał i wapieni dużo więc schować się jest gdzie. Ogólnie wszystko dobrze.... tylko ryb brak. No i w tym problem. Jakie? Myślałem intensywnie nad kilkoma wariantami. W grę wchodzą 3 gatunki: Szczelinowiec leleupa, Księżniczka Burundii, Naskalnik kędzierzawy. Wiem, że zbiorniczek mały, a sadystą nie jestem. Myślałem o podziale:
1) Szczelinowiec leleupa (4-6 sztuk) i koniec.
lub
2) Szczelinowiec leleupa (4 sztuki) + Naskalnik (para)
lub
3) Szczelinowiec leleupa (3 sztuki) + Księżniczki (para)

Tanganikę zakładam po raz pierwszy. Nigdy tych ryb nie hodowałem. Czy w tak małym zbiorniku jest wogole opcja 2 gatunków? Czy same szczelinowce w ilości 6 sztuk to nie za dużo? Kryjówek jest sporo, ale nie wiem jakie sobie rewiry wyznaczają szczelinowce.
Serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki.

Autor marti
Użytkownik
#2 - Posted: 12 Lis 2009 20:26 
Witaj lukasz

Odpowiedź na Twoje pytanie, a także na podobne jest zawarta w artykule : "Wielkość akwarium, a jakość życia ryb."

tutaj masz link :

http://www.tropheus.com.pl/index.php?option=articl es&Itemid=3&topid=10#

zjedź na dół podanej strony i 4 artykuł od góry.

Autor lukasz
Użytkownik
#3 - Posted: 12 Lis 2009 20:42 
No właśnie czytałem ten artykuł. Nie mam nic przeciwko muszlowcom. Nie ma tam natomiast wzmianki o Szczelinowcach Leleupa. Zastanawiałem się czy może ktoś z Was ma jakieś własne doświadczenia. Np. wyczytałem, że agresja związana z obroną terytotium danego gatunku słabnie jeżeli w akwarium jest jeszcze inny gatunek. Zastanawiam się więc czy np. 6 szczelinowców mi się nie pozagania na amen, czy może pozostać przy 4 osobnikach, czy lepiej zaryzykować 4 szczelinowce + 2 naskalniki. Bardzo mnie intrygują szczelinowce. Co książka to inne opinie co do ich zachowania. Rozumiem, że w 112l mogą walczyć o jaskinie. Chyba wpuszczę 6 sztuk młodzieży i będę obserwował co się stanie. PS. nie doszukałem się. Czy samiec szczelinowca jest w stanie stworzyć haremik (2 samice)? U księżniczek się to podobno zdarza. A opcja 2+1 szczelinowców w 112 akwa to chyba fajna opcja.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 12 Lis 2009 21:08 
Witaj Łukaszu

Ciężko czasami coś doradzać. Ryby w każdym akwarium zachowują się inaczej. Czy samiec stworzy harem, także trudno powiedzieć. Każda ryba zachowuje się inaczej, nie ma stałych reguł. W wielu wypadkach zależy to od wielkości zbiornika.

Marta

Autor marti
Użytkownik
#5 - Posted: 12 Lis 2009 21:18 
U mnie przez jakis czas, bardziej z konieczności, dobrze funkcjonował zestaw w 240 L akwarium : para leleupi , 2 młode julidy Regana (później okazało się ze to para) , para N. cylindricus.
Te 3 pary różnych gatunków żyły razem dość zgodnie, z tym że zbiornik był 2x większy niż ten, który planujesz zasiedlić.
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z ksieżniczek, a spróbował szczelinowce.
Leleupi to bardzo charakterne ryby, ale u mnie nigdy nie opanowały dużych terytoriów. raczej zadowalały się jedną grotą (szczeliną) którą podkopywały dość mocno i promieniem 30-40cm w okół.
Jesli chcesz dorosłe ryby to wydaje mi się że w grę wchodzi tylko jedna parka z wymienionych gatunków.
Jeśli maluchy, można przez jakiś czas spróbować kilka sztuk, ale powinno być sporo kryjówek.

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 13 Lis 2009 07:31 
Leleupi to docelowo naprawdę duże ryby. Wydaje mi się, że w 112L nie mają szans osiągnąć swoich maksymalnych rozmiarów a cała frajda to posiadać wyrośnięte kluchy. Nie chodzi o to, że się nie da ich trzymać przy życiu w takim akwarium ale to po co to robić skoro jest tyle innych ryb, które mogą swobodnie wyrosnąć w tej objętości?

Autor lukasz
Użytkownik
#7 - Posted: 16 Lis 2009 16:25 
Wpuściłem 4 Leleupki. Niestety wydaje mi się, że trafiłem 3 samce :( Pozajmowały już sobie stanowiska, ale nie ganiają się jakoś strasznie. Zastanawia mnie tylko jeden fakt. Może to głupie pytanie i w zasadzie powinienem sprawdzić same, ale jeżeli to nie kłopot to chciałbym zapytać czy filtr z węglem aktywnym zmiękcza wodę?

Autor sander
Użytkownik
#8 - Posted: 16 Lis 2009 22:56 
Delikatnie modeluje twardość węglanową

Autor lukasz
Użytkownik
#9 - Posted: 16 Lis 2009 23:54 
Dzięki wielkie sander. Pozdrawiam.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Tanganika w 112l? Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®