-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
wyłączanie filtra wewnętrznego na noc
pkubek
Użytkownik
- Posted: 3 Gru 2009 22:30
Witam,
mam pytanie - czy w ustabilizowanym akwarium, gdzie pracuje filtr zewnwtrzny (z ceramika) wraz z prefiltrem oraz filtr wewnetrzny (Eheim Pick Up 2012) mogę wyłączać na noc filtr wewnętrzny? Czy brak przepływu przez niego wody nie zabija osiadłych tam bakterii a w konsekwencji - szkodzi wodzie?
Mam jeszcze pytanie -
od dwóch dni pracuje w świerzej wodzie filtr wewnętrzny, jutro planuję podłączenie zewnętrznego; po dwóch dniach wlałem do wody JBL Denitrol.
Czy szczepić filtr zewnętrzny przy pomocy JBL FilterStart? Czy takie podłączenie zewnętrznego z dwudniowym opóźnieniem filtra zewnętrznego i szczepienie go bakteriami nie zaburzy wszystkiego?
Proszę o radę
Paweł
admin
Admin
- Posted: 4 Gru 2009 05:57
Nie wiem, ale dla mnie główna i podstawowa zasada działania filtracji to: FILTR DZIAŁA 24 GODZINY NA DOBĘ.
Dodajesz chemię do zbiornika - tylko, czy planujesz w najbliższym czasie obsadę i jaki to będzie czas? Bakterie, które wlewasz muszą mieć co jeść
Marta
pkubek
Użytkownik
- Posted: 4 Gru 2009 10:50
przemyślałem to i przeczytałem post Alexa no i oczywiście w sumie nie ma wątpliwości, że filtr musi chodzić non stop. Masz rację Marto.
A co do zarybiania - w poniedziałek wyjeżdżam na tydzień, chciałem zaszczepić filtr i pokarmić go do poniedziałku, wlalem już, Denitrol, wsypuję trochę karmy, dziś chciałem uruchomić filtr zew. ze złożem. Czy wystraczy pokarmić bakterie do poniedziałku, a po powrocie zrobić testy, podmienić wodę, dodać ew. denitrol etc?
Pawel
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ wyłączanie filtra wewnętrznego na noc
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM