Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

300L od podstaw

Autor Maestro
Użytkownik
#1 - Posted: 6 Gru 2009 18:06 
Moje uszanowanko !

Chciałbym poznac wasze zdanie na temat obsady i filtracji w zbiorniku 120x50x50, czyli :

-para ksiezniczek,altolamprologus calvus (ile?),jakies muszlowce (jakie,ile?) czy taka obsada się zgra? (ewentualne inne propozycje mile widziane)

-jaki filtr zewnętrzny (i z jakimi wkładami) ?

-jaki filtr wewnętrzny ?

Generalnie mam małe doświadczenie w tej materii więc pytań się pewnie jeszcze trochę pojawi...

Autor admin
Admin
#2 - Posted: 6 Gru 2009 19:44 
Witaj

Mam nadzieję, że zanim rozpoczniesz planowanie zbiornika i obsady to najpierw poczytasz.

Na tym forum tematy takie były wielokrotnie dyskutowane. Proponuję najpierw poczytać, a potem zapraszam do dyskusji.

Jak poczytasz o księżniczkach - a wątków zwłaszcza Nechora jest sporo to sam dojdziesz do wniosku, że inne ryby przy nich będą miały "ciężkie życie".

Marta

Autor Maestro
Użytkownik
#3 - Posted: 6 Gru 2009 20:49 
Oczywiście masz rację.Na swoją obronę powiem,że moim problemem jest teraz nadmiar wiedzy (właśnie od czytania), którą ciężko uporządkować. Celowo nie podałem moich typów co do filtrów,żeby nie sugerować odpowiedzi.

Natomiast co do obsady to widziałem akwa 240L z całą rodziną księżniczek plus co najmniej trzy inne gatunki i jakoś (na moje oko nieźle) to funkcjonuje.

Autor admin
Admin
#4 - Posted: 7 Gru 2009 06:04 - Edytowany przez: admin 
Najprościej

Podaj propozycje - zweryfikujemy:)) Ja optuję za filtrami Eheim

A co do obsady- jestem konserwatystką w tej materii. Akwarium ma stanowić wycinek natury i stwarzać odpowiednie warunki dla ryb. Słabo widzę w tym układzie księżniczki i inne ryby. Ale cóż Twój wybór:)

A może pomyśl o parze N. fasciatus, ewentualnie parze Altolamprologus. W toni jakieś paracyprichromisy?

Albo sumiki na dno a do tego. N. obscurus i coś w toni?

Propozycji jest wiele?

Marta

Autor Maestro
Użytkownik
#5 - Posted: 7 Gru 2009 20:18 
No więc chyba będą same księżniczki.

Chciałbym tylko poddać czysto hipotetycznym rozważaniom taki scenariusz: wpuszczamy do akwa, z kilkoma skałkami tudzież innym wystrojem po jednej stronie, jako pierwsze inne ryby np. rzeczone A.calvus i pływają one sobie tam przez miesiąc, a później dorzucamy coś po drugiej stronie i wprowadzamy księżniczki.Nie to żebym się uparł na to,tylko jak już wspomniałem hipotetycznie - czy w ten sposób to może mieć szanse powodzenia?

A co do filtrów to myślałem nad fluvalem 305,ale przerzuciłem się na 405.Ta idea też poległa i stanęło na eheim 2226. Co wy na to?

Pytanie bonusowe - eheim 2226 vs eheim 2217 Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej niż w opisach sklepów,bo jeden pro, drugi classic,2226 niby mniejsza pojemność a cena bardzo zbliżona.Czy różnica polega tylko na prostocie obsługi czy cosik jeszcze czego nie wyłapałem?No i ewentualnie wasz typ.
uff... na razie tyle:)

Z góry dziękuję za poświęcony czas.Pozdrawiam - Tomek

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 7 Gru 2009 22:49 
Jesli maja byc ksiezniczki, to zdecydowanie wpuszczalbym na koncu i niezbyt duze osobiki. U mnie ryby po obraniu granic pilnowaly ich z dokladnoscia co do centymetra (nie przesadzam) i nie wplywaly nigdy na swoje terytoria. Male tez sie do tego stosowaly. Proba wpuszczenia ryb do akwarium uprzednio zajetego przez ksiezniczki skonczyla sie po prostu ciaglym polowaniem.

Mialem dwie pary ksiezniczek calkiem niedawno - w okresach tarla agresja znacznie rosla, para odbywajaca tarlo wywierala duza presje na powiekszanie granic. Zajela okolo 100-110cm dlugosci (akwarium ma 150cm). Objetosc w tej dlugosci zajmowala cala - od dna po powierzchnie. Co wieczor oba samce toczyly starcia na granicach terytorium czasem lekko nadszarpujac sobie pletwy.

Obecnie mam tylko jedna pare i 40-50 malych. Jesli to prawda ze wyrosniete mlode bronia terytoriow wspolnie, to w tym moze lezec klucz teorii o nietrzymaniu ksiezniczek z innymi rybami. Zakladajac 3/4 zajadlosci rodzicow beda w stanie zameczyc wszystko co sie rusza.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 8 Gru 2009 06:16 
Chciałbym tylko poddać czysto hipotetycznym rozważaniom taki scenariusz: wpuszczamy do akwa, z kilkoma skałkami tudzież innym wystrojem po jednej stronie, jako pierwsze inne ryby np. rzeczone A.calvus i pływają one sobie tam przez miesiąc, a później dorzucamy coś po drugiej stronie i wprowadzamy księżniczki.Nie to żebym się uparł na to,tylko jak już wspomniałem hipotetycznie - czy w ten sposób to może mieć szanse powodzenia?

Teoretycznie tak, ale dalsze zachowania w akwarium zależą od tylu czynników indywidualnych, ze nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jaki będzie dalszy rozwój wypadków.

Marta

Autor Maestro
Użytkownik
#8 - Posted: 8 Gru 2009 11:17 
A czy wybór filtra dobry i jakie są różnice między 2226 i 2217 ?
I jaki byście do tego dołożyli wewnętrzny,bo tutaj to już nie mam pojęcia co wybrać ?

Nechor czym karmisz to stadko ?

Autor Maestro
Użytkownik
#9 - Posted: 12 Gru 2009 10:57 
Chciałbym nieśmiało przypomnieć o sobie i ponowić pytanie - co lepsze 2226 czy 2217 ?

Tomek

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / 300L od podstaw Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®