Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

piasek kwarcowy z marketu budowlanego

Autor bialy50
Użytkownik
#1 - Posted: 8 Gru 2009 22:08 
co sądzicie o piasku kwarcowym z marketu budowlanego? sporo ludzi go chyba stosuje w akwariach i jest bardzo tani nada sie do tanganiki?
zamieszczam link z tym piaskiem.

http://www.leroymerlin.pl/produkty/piasek-kwarcowy -dekoracyjny-kreisel,1169114553,1169113778.html

Autor Vepsik
Użytkownik
#2 - Posted: 8 Gru 2009 22:22 
Sam u siebie w zbiorniku mam "marketowy" piasek. Musisz tylko sprawdzić, czy nie jest na opakowaniu napisane, że zawiera jakieś dodatkowe substancje.

Link z moim zbiornikiem:

http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action= vthread&forum=4&topic=3169

Co do tego konkretnie piasku chyba był trochę droższy, z kopalni Biała Góra koło Tomaszowa specjalnie do posadzek z żywicy. Za to po otwarciu opakowania i zalaniu piasku wodą nie było w nim nawet drobnego pyłku. Ten z linku się nadaje.

Autor bialy50
Użytkownik
#3 - Posted: 8 Gru 2009 22:44 
to super bo juz miałem kupic z zoologicznego 30 kg za 50 zł

Autor Vepsik
Użytkownik
#4 - Posted: 8 Gru 2009 22:50 - Edytowany przez: Vepsik 
Dla mnie to totalna bzdura :) W te 2kg worki pakują to samo, co w 25kg i jest w tym jeszcze więcej syfu, przez co płukania jest od groma. Taką torebkę można kupić, jak Ci zabraknie 1kg.

Michał

Autor nuroslaw
Użytkownik
#5 - Posted: 9 Gru 2009 07:45 - Edytowany przez: nuroslaw 
to super bo juz miałem kupic z zoologicznego 30 kg za 50 zł

hm, w tej cenie firmy budowlane kupują 1000 kg, ale jestem osobiście zapłacić nawet te 50 zł za 30 kg jeśli to bedzie piasek o parametrach idealnych dla mnie :) bo ja już paliwa do samochodu wyjeździłem za większą kasę szukając właściwego piachu.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / piasek kwarcowy z marketu budowlanego Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®