Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Sinice, czystosc wody, filtr wewnetrzny

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 17 Gru 2009 11:11 
Hej, moje doswiadczenia z sinicami nadal trwaja. Poniewaz, jak juz pisalem wczesniej, inwazja nigdy nie byla zdecydowana, latwo mi obserwowac zmiany nasilenia pod wplywem roznych czynnikow.

Najpierw na co cyjanobakterie nie reaguja:

Juz kilka razy myslalem, ze sie pozbylem cyjanobakterii, za kazdym razem jednak wracaly. Wracaly - mam tu na mysli zielen na piasku. Co ciekawe zielen zawsze byla tylko miejscowa. Cyjanobakterie obieraja sobie tylko specjalne rejony piasku - np. przy aktualnym wystroju jest to srodek. Tak jakby szczegolny ruch wody na nie oddzialywal. Nie zauwazylem zmian pod wplywem natleniania wody - jesli ma to jakis wplyw, to maly. Zmiana temperatury wody takze nie powodowala zadnych zmian populacji sinic. Zwiekszanie/zmniejszanie dawek zywnosciowych dla ryb - nie dziala. Zmiana rodzaju pokarmu - nie dziala.

Teraz o tym co dziala:

Albo to jakis przypadek, albo wyczyszczenie filtra wewnetrznego znaczaco wplywa na przyrost sinic. Standardowo zielony piasek pojawia sie u mnie po ok. tygodniu. Po wyczyszczeniu filtra (kilka razy czyscilem i kilka razy tak bylo) czas ten zwiekszal sie o tydzien. Nie wiem jak to zinterpretowac.

Oswietlenie: tam gdzie rosna okrzemki, tam nie ma sinic. Samo oswietlenie nie likwiduje sinic, ale powoduje wzrost innych glonow, ktore zabieraja miejsce sinicom.

Nastepna sprawa pokrywa sie czesciowo z obserwacjami Sandera. Mianowicie aktualnie jestem w trakcie "brudzenia" wody w akwarium. Wymieniam co tydzien z 1/10 wody - czyli ponizej zalecanego poziomu. Filtr wew. czyscilem calkiem niedawno i nie widze poki co zadnego przyrostu sinic. Obecnie znajduja sie na skalach zajmujac kilka cm kwadratowych, pojawiaja sie na szybie w miejscach gdzie jest intensywny ruch wody i napowietrzanie. Sa tez na szkle grzalki - przy samej powierzchni wody. Piasek jednak jest czysty - ani sladu koloru zielonego.

Podsumowujac: chwilowy brak przyrostu sinic osiagnalem:

- czyszczac filtr wewnetrzny
- robiac mniejsze podmiany niz zalecane
- rozwijajac okrzemki (2x19W swieltowki na 328l, akwarium blisko okna, swiatlo slonca nie pada na szyby)

Pytanie, ktore mi sie nasuwa: Jak czesto czyscicie filtr wewnetrzny? Wiem ze juz bylo, ale ja np. obserwuje zmniejszenie przeplywu wody przez filtr juz po 2 tygodniach. Czy powinienem go wtedy czyscic? Moze wymienic gabke czy cos?

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Sinice, czystosc wody, filtr wewnetrzny Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®