Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

trofeus blu point

Autor szary011
Użytkownik
#1 - Posted: 29 Gru 2009 02:41 
od 3 dni mam 5 sztuk blu point 300l akwa rybcie wielkosci 7-8 cm problem jest taki ze jedna dominujaca ryba myle ze to samiec zapedzila reszte ryb w naroznik akwa i pilnuje kazda ucieczka konczy sie laniem :D i powrotem do pozostalych moze powinienem powiekszyc stado ??

Autor sander
Użytkownik
#2 - Posted: 29 Gru 2009 07:14 
Jeśli nie zwiększysz liczebności stada to prawdopodobnie dominant zabije pozostałe rybki. Uważam, że do 300L i to bez wcześniejszego twojego przygotowania nie powinieneś kupować Bulu point-ów tylko np. Ikolę, Bemba-ę czy duboisi.

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 29 Gru 2009 07:19 
Jak dla mnie taka ilość ryb w dowolnej odmianie spowoduje problemy. Musisz mieć stado minimum 9-12 sztuk i to tej samej odmiany.

Kuba:))

Nigdy Bulu Point z odłowu nie był bardziej agresywny od innych odmian. Podobnie "deminizuje" się niektóre brichardi. To zawsze kwestia wielkości zbiornika i ilości ryb.

Marta

Autor sander
Użytkownik
#4 - Posted: 29 Gru 2009 08:04 
Nie chodzi mi tyle o ich agresję co wymagania lokalowe, w 300L lepiej umieścić mniejsze ryby. Co do agresji to się nie wypowiadam bo u mnie Tropheus-y nie wykazują agresji

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 29 Gru 2009 08:23 
bo u mnie Tropheus-y nie wykazują agresji

Dokładnie tak jak u nas, tylko stada i zbiorniki są spore:))

A Bulu Point nie jest gigantem wśród trofeusów. Największe z natury są (oprócz niektórych brichardi i polli) te z grupy moorii jak Chilambo czy Kalambo.

Marta

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 29 Gru 2009 08:31 
To może napiszę inaczej. Nie wiem czy to jest regułą ale kiedy muszę okresowo trzymać Tropheus w akwariach niezbyt dużych to najszybciej aklimatyzują się i rozmnażają Ikole i Bemby stąd też zwykle polecam te akurat ryby dla zaczynających przygodę w niezbyt dużych akwariach.

Autor admin
Admin
#7 - Posted: 29 Gru 2009 08:55 
Ikole i Bemby

Tak to prawda. Łatwo się mnożą, zwłaszcza Bemba.

Marta

Autor szary011
Użytkownik
#8 - Posted: 29 Gru 2009 15:01 - Edytowany przez: szary011 
no to z tego co widze mam dwa wyjscia :D albo isc na latwizne sprzedac trofki i kupic latwiejsze w hodowli albo stawic czola wyzwaniu :D hehe mam nadzieje tylko ze nie zrobie tym krzywdy rybom poszukam kilku blu pointow i zobacze co bedzie zaraz wstawie jakies fotki akwa moze cos doradzicie

ps. mieszkam w londynie moze ktos wie gdzie moge dokupic blu point ?? bo sklep z ktorego mam te 5 sztuk mial tylko 5 i nie wiedza czy jeszcze beda ;/

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca8d3a9cf43787 04.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f4f077ea1e913b 5f.html

Autor kulus12
Użytkownik
#9 - Posted: 29 Gru 2009 18:28 
Wydaje mi się że, masz tam troszkę za dużo napakowane tego łupka, według mnie im mniej w zbiorniku tym mniej ryby będą walczyły o jakiś konkretny rewir (skałkę), i szukaj na ebay-u trofci w okolicy bo ta piątka to zdecydowanie za mało

Pozdrawiam Radek

Autor szary011
Użytkownik
#10 - Posted: 29 Gru 2009 18:39 - Edytowany przez: szary011 
hehe nie ma szukam dwa dni i nie ma na ebay inne mozna smialo kupic ale blue point nie ;/a co do lupka to mysle ze jak bedzie obsada wieksza to bedzie spoko

Autor salmo70
Użytkownik
#11 - Posted: 29 Gru 2009 19:18 
Witam.Jeżeli nie musisz,to nie łącz stad,tylko kup jedno duże(wiąże się to oczywiście ze sprzedażą dotychczasowej obsady).Z łączenia stad mogą wyniknąć problemy zdrowotne i agresja wcale nie musi ustąpić.Dodawanie dodatkowych dorosłych Tropheusów to dość skomplikowana i ryzykowna czynność(szczególnie dla kogoś bez większego doświadczenia).Do 300 litrów dałbym ok 20 ryb.
Pozdrawiam.Robert.

Autor sander
Użytkownik
#12 - Posted: 30 Gru 2009 07:39 
Dodawanie dodatkowych dorosłych Tropheusów to dość skomplikowana i ryzykowna czynność(szczególnie dla kogoś bez większego doświadczenia)

To samo tyczy się dodawania młodych ryb

Autor szary011
Użytkownik
#13 - Posted: 30 Gru 2009 14:04 
no moja wiedza na temat tanganiki jest znikoma wiem ale po tym co tu piszecie a przedewszystkim po wypowiedziach kture znalazlem w arhiwum mysle nad sprzedaniem ryb i zaczeciem od nowa bo troszke za szybko kupilem ryby mozna powiedziec ze spanikowalem troszke ale to dluga historia i pewnie nikogo nie interesuje :D mysle ze do mojego baniaczka wpuszcze tylko i wylacznie 15 do 20 sztuk ikola tylko musze sie pozbyc tego co mam

Autor sander
Użytkownik
#14 - Posted: 30 Gru 2009 14:09 
wise boy i to mi się podoba

Autor szary011
Użytkownik
#15 - Posted: 30 Gru 2009 14:16 
wise after the event

ale i tak bywa :D

Autor admin
Admin
#16 - Posted: 30 Gru 2009 14:24 
Myślę, ze bardzo mądrze zrobisz sprzedając te ryby i kupując spore stadko na raz:)) Przynajmniej część problemów będziesz miał z głowy.

A Ikola jest bardzo pięknym wariantem.

Marta

Autor szary011
Użytkownik
#17 - Posted: 30 Gru 2009 14:33 
czesc ale nie wszystkie ;/ dochodzi problem tla zdecydowalem sie na tlo 3d i mam zamiar zrobic je z lupka mam nawet worek lupka ale zastanawiam sie na czym go przykleic mysle oczywiscie o 3,4 centymetrocwych kawaleczkach przyklejonych na czyms plaskim moze pleksa w tedy mogl bym wyjac kilka skal z akwa bylo by wiecej miejsca ale tez efektownie :)

Autor admin
Admin
#18 - Posted: 30 Gru 2009 15:40 
Nie wiem jak wyobrażasz sobie takie tło i jak chcesz go zrobić, bo będzie bardzo ciężkie. Ale ja nie mam zmysłu plastycznego. A może jednolita płyta piaskowca?

Marta

Autor szary011
Użytkownik
#19 - Posted: 30 Gru 2009 15:46 
a piaskowiec nie bedzie ciezki ?? widzialem plyty piaskowe ale nie takiej wielkosci jak ja potrzebuje .

askott w temacie o swoim 240 l akwa wstawil zdjecie z ciemnym tlem i calkiem sympatycznie to wyglada !! a lupek faktycznie moze ciezki byc ;/

Autor admin
Admin
#20 - Posted: 30 Gru 2009 15:59 
To Ty musisz rozważyć jaki rodzaj tła Ci będzie odpowiadał. Piaskowiec także jest ciężki, ale dobrze wklejony nie zajmuje wiele z litrażu zbiornika. Przy klejeniu łupka plastry powinny chyba na siebie jakoś zachodzić aby było 3D? To dodatkowo zwiększy ciężar. Ciemne tło możesz zrobić przez pomalowanie szkła na czarno, przyklejenie folii itp. Oglądnij zbiornik Martiego z Cyphotilapia. Ma ciemne tło w zbiorniku.

Pomysłów jest wiele:))

Marta

Autor szary011
Użytkownik
#21 - Posted: 30 Gru 2009 20:33 - Edytowany przez: szary011 
hehe az za wiele :D najwazniejsze ze sie zwiolem za siebie i nie gonie juz byle ryby byly na spokojnie sprzedam te co mam uzadze akwa i pomysle wtedy nad kupnem ryb pewnie mi to zajmnie troche czasu ale moze efekt przyniesc a co do ogladania i czytania to przerabiam kazdy dzial po kolei i wiedza mi sie klebi w glowie hehe musze to ogarnac wszystko z malawi nie bylo tyle problemow ;/ :D

ps szkoda ze mam tak maly zbiornik bo w sumie najbardziej mi sie podoba
Cyphotilapia Frontosa Burundi no ale to ponad rozmiary 300l :(

Autor sander
Użytkownik
#22 - Posted: 31 Gru 2009 07:08 - Edytowany przez: sander 
Tło z kawałeczków łupka wygląda paskudnie i bardzo nienaturalnie. Łupek jest dobrym materiałem na tło ale trzeba użyć dużych kawałków (płyt) o naturalnie nie łamanych brzegach (poza dolnym ukrytym w podłożu). Wystrój akwarium powinny stanowić bryły o płaskiej podstawie ale pełnym wierzchu (solidne bryły) a nie płaskie dachówki, które wyglądają jak żyletki kamiennego potwora z never endding story. Postaraj się nabyć skały o jednolitej barwie nie kombinuj z różnymi skałami tylko jeden rodzaj i kolor. Dla Tropheus wystrój powinien być skąpy bez tzw. norek czy domków bardziej w stylu iwagumi np.

Autor admin
Admin
#23 - Posted: 31 Gru 2009 16:51 
Bardzo piękna aranżacja. Zaintrygowało mnie podłoże? Czy to mieszanina piasku i grysu, ktoś wie?

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#24 - Posted: 31 Gru 2009 17:08 
Na tlo niezle pasowala by tez skora trola z "Wladcy Pierscieni" :-) Jednolity kawal skaly...

Autor sander
Użytkownik
#25 - Posted: 31 Gru 2009 18:05 
Podłoże to aqualit i nie jest odpowiednie dla ryb tanganickich. Podłoże to jest lekkie porowate ale zupełnie nieudane pod względem chemii i chyba wycofane z produkcji.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / trofeus blu point Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®