generalnie wiele osób na tym forum wskazywało, że jest to dobry ruch aby przyspieszyć zasiedlenie się bilologii w nowym akwarium, a tym samym przyspieszyć cykl azotowy
inni proponują aby wlać wodę ze zbiornika już dojrzałego, jednak nikt nie wskazywał, że musi to być ze zbiornika biotopu tego samego co chcesz posiadać ryby więc moim zdaniem można.
ja wpóściłem np. stado molinezji jako startowe rybki i jest ok podam Ci ponizej link do dyskusji, którą kiedyś wywołałem może Ci się przyda
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=3145&page=0#msg49803
jeżeli będziesz miał zamiar przenosić ten "syf" to:
- aby w tamtym zbiorniku słodkowodnym nie było chorób itp.itd,
- rób to szybko i do przygotowanego już zbiornika ponieważ bakterie potrzebują tlenu, a gdy zdechną to będziesz miał więcej związków trujących w wodzie niż tego co zamierzone
no i pomierz parametry przez następne kilka dni, zresztą parametry trzeba mierzyć cały czas
chlor zabija bakterie, lecz nie w takim stężeniu jak w kranówie podobno, więc może niech ten zbiornik pochodzi np. dwa dni bez tego "syfu" aby się trochę chlor wytrącił
oczywiście cały czas włączona filtracja (filtrów niw wolno wyłączać)