Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Zielone szyby, sprytne bakterie, pare pytan

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 11 Kwi 2010 18:58 
Coz... Posiadam czysciutki piasek w podlozu. Na piasku piaskowce. Jakis czas temu mialem lekka inwazje sinic, ktore probowaly zarosnac podloze. Obecnie problem w ogole nie wystepuje. Ziemiojady spelniaja swoja role. Piaskowce porosly calkiem fajnie jakies brazowo - brunatne glony. Nie znalalzem w necie opisu pasujacego do nich dokladnie, ale poniewaz kolor wydawal mi sie pasujacym do krasnorostow, wiec uznalem ze jest ok. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy wyjawszy je z wody okazalo sie, ze brunatno-purpurowy kolor jest w istocie zielony... Okazalo sie, ze futerko porastajace moje skaly to nic innego tylko sinice... Ich kolor plus zielony kolor szyb dal wlasnie efekt brunatnosci/purpury...

Posiadam rowniez akwarium 35l - tam nic takiego sie nie dzieje, pojecia nia mam czemu w mojej 340-litrowce wystepuje te cholerstwa. Jedyna roznica w obu akwariiach to to, ze w duzym mam piaskowce. Czy jest mozliwe, ze sprzyjaja one w jakis sposob rozwojowi cyjanobakterii?

No i ostatnia seria pytan: zaciemnie chyba dzis akwarium na 5 dni. Czy wiaze sie to z jakims niebezpieczenstwem? Odkrywac w tym czasie lekko akwarium i sprawdzac kondycje ryb, czy nie ruszac? Czy 5 dni wystarczy zeby wyeliminowac wszystkie komorki bakterii ze zbiornika? Moze zaciemnic na dluzej? Zakladajac ze wyeliminuje sinice co do jednej tym zabiegiem - czy w kranowce nie znajduja sie jakies zarodniki sinic i nie wprowadze ich spowrotem do awkarium wraz z podmianami wody?

Help :-)

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 11 Kwi 2010 19:52 
Słuchaj ich się nie pozbędziesz, może w małym akwarium masz słabsze oświetlenie dlatego ich rozwój przebiega wolniej, ja u siebie zauważyłem, że jak częściej podmieniam wodę i w większej ilości to hamuję troszkę ich rozwój, a wszelkie tabletki i lekarstwa na to w moim przypadku nigdy nie działały więc od ponad roku już ich nie stosuję.

Wcześniej jak miałem księżniczki to akwarium miałem całe w glonach, kamienie, szyby i urządzenia wyglądały jak misie :D, przy przemeblowaniu i zmianie obsady wyczyściłem baniaczek dokładnie ( przynajmniej tak mi się wydawało) aż do momentu gdy po upływie jakiś 5 miesięcy od wprowadzenia nowej obsady zauważyłem przy wlocie do komina starych włochatych przyjaciół, którzy znowu rozpoczęli ekspansję na całe akwarium.

Nie włączaj światła przez jakiś czas i podmieniaj wodę, to pewnie nie pomoże ale przynajmniej przyhamuje ich wzrost.

Pozdrawiam
Piotrek

Autor nechor
Użytkownik
#3 - Posted: 11 Kwi 2010 23:50 
Słuchaj ich się nie pozbędziesz, może w małym akwarium masz słabsze oświetlenie dlatego ich rozwój przebiega wolniej
[...]

W malym mialem 0,7W na litr oswietlenie i nie bylo sinic mimo przekladania elementow z duzego. Teraz od miesiaca nie mam w malym zadnego sztucznego oswietlenia i tez nic.

W duzym akwarium oswietlenie to 2x9W na 340l - wiec swiatla za duzo nie ma. Byc moze to naturalne swiatlo dziala pobudzajaco - nie wiem.

Nie przyjmuje do wiadomosci "nie pozbedziesz sie", cos musi byc na rzeczy. Latem robie przebudowe - wymieniam kamienie na inne, zakwaszam nieco wode, moze pokombinuje z oswietleniem. Poki co - sprobuje zaciemnic akwarium. Skoro potrzebuja swiatla, to odcinam dostep. A jak nie pomoze, to wloze do akwarium cos, co je zezre! :P

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Zielone szyby, sprytne bakterie, pare pytan Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®