Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

80x80x35 prośba

Autor hubsztok
Użytkownik
#1 - Posted: 4 Maj 2010 21:50 
mam akwa 80x80x35 filtr zewnętrzny jbl 500 wewnętrzny 750 turbo zaproponujcie jakaś obsadę,wystrój,rośliny.Myślę o calvusach ile ich mogę mieć i co do nich.

Autor pkubek
Użytkownik
#2 - Posted: 4 Maj 2010 22:52 
Witaj

z mojej strony proponuję Ci Calvusy z Julidochromisami - to dobre połączenie, które mam aktualnie w swoim akwarium 240 litrów

Ryby te żyją, wg. mojej wiedzy na podobnej głębokości, tzn współwystępują razem i całkiem nieźle koegzystują. Jeśli nie lubisz Julidochromisów możesz wybrać inny gatunek mięsożerny z rodzaju Neolamprologus - popularny lelupi, caudopunctatus, cylindricus lub modestus, choć co do tego drugiego może być mało miejsca. Napewno udane połączenie to Calvus z Buescheri. Myślę, że opanowanie i mocny pancerz Calvusów (czy Compressicepsów) będą doskonałą przeciwwagą dla zapędów tych drugich.

Oczywiście opcji jest wiele - można łączyć Calvusy również z muszlowcami. Ja jednak jestem zwolennikiem zestawiania gatunków, które w naturze mogą występować obok siebie, wydaje mi się, że redukuje to agresję, gdyż współwystępujące gatunki wybierają alternatywne sposoby życia, nie konkurują. Poza tym jest to ciekawsze. U Marty i Roberta można dobrać różne gatunki z tego samego regionu występowania i dzięki temu to hobby jest jeszcze bardziej fascynujące.

Dodam z mojej strony, że wolę Compressicepsy, są bardziej masywne od Calvusów ale jedne i drugie to bardzo ciekawe ryby!

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / 80x80x35 prośba Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®