susel95
Co da mi efekt HQI
Przy małych zbiornikach niewiele:-( niestety
Bliki czy też popularniejsza nazwa reflexy świetlne, osiągalne w pełnym wymarze są dopiero w zbiornikach o dużej kubaturze i trzeba zdać sobie z tego sprawę.
Wszelakie próby, wywoływania na siłę ,jakże pożadanego efektu w naszych akwariach ,niestety wg.mojej oceny są daremne i troche chybione.
Możemy co prawda osiągnąć jakąś marna namiastkę blikania, różnymi metodami ,ale jeśli chodzi o spokojny efekt refleksów, łagodzących nasze nastroje ,czyli powolne falowanie i blikanie po kamieniach, tu następuje porażka.
Mój wniosek jest taki , w małych akwariach to nie wychodzi tak jak byśmy chcieli ,szkoda wg.mnie czasu $ i energii.
Akwarium ma uspokajać i dawać poczucie namiastki obcowania z naturą.
Tymczasem szybkie bliki ,które można wywołać w małych akwariach, niezależnie czy wywołane przez pompy cyrkulacyjne,filtry,HQI,Led czy t5 wprowadzają moim zdaniem, jakąś nerwowość ,niepotrzebny chaos i lekki niepokój w akwarium.
(ciekawe czy to się udziela także naszym pupilom)
Dlatego jesli chodzi o oświetlenie, bardziej skłaniąłbym się o poważne rozważenie ,jakie światło lubią nasze rybki i ile korzyści może nam przynieść jego zastosowanie.
Efekt estetyczny i prawidłowy dobór względem widma oświetlenia i kolorów ryb a także zgrzyt finansowy także ma dla nas niebagatelne znaczenie,dlatego trudno jest to wszystko w miare dobrze połączyć i być w pełni usatysfakcjonowanym.Mnie sie nie udało ,ciągle poszukuje.
HQI w moim przypadku dawało najlepszy efekt niestety tylko podczs podmian wody ,kiedy woda była lekko mętna.(efekt promieni nie blikania)Póżniej następował zanik, tego czegoś.
Na szybkich blikach przestało mi zależec ,bo przecież nie o to chodzi.
Oczywiście wg.mojej oceny z którą mam nadzieje się zgodzicie lub nie.
Blikajcie:-)