Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Cyjanobakterie - raz jeszcze dla cierpliwszych :-)

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 24 Maj 2010 20:26 
W poprzedniej piaskowcowej aranzacji nie udalo mi sie pozbyc sinic. Teraz, po kilku dniach od wlozenia korzenia i przesianiu grysu z piasku widze zmiany. Tam gdzie sinice _zostawilem_ (uznalem, ze nie ma sensu sie pozbywac mechanicznie, bo i tak sie pojawia jesli beda mialy warunki) widze masowe obumieranie ich kolonii. Resztki martwych sinic wisza platami z fragmentow sprzetu w akwarium. Problem tkwil wiec w:

- skladzie chemicznym wody (teraz jest nieco bardziej kwasna)
- kolorze swiatla (teraz swiatlo filtruje sie przez brunatna wode)
- piaskowcach? (porowata struktura ulatwiajaca zagniezdzanie sie florze, a moze jakies substancje w samych skalach?) Teraz jedyny kamien to twardy otoczak, na razie (co jest oczywiste poki co) bez sladu nalotu.

BTW - apropos ostatniej dyskusji o filtrach. Sander napisal o bakteriach tworzocych powloke na oczkach filtra, nie przepuszczajaca tlenu. Te powloke z zewnatrz swietnie usuwa jeden zbrojnik niebieski. Ciekawe czy i jakie to ma znaczenie :-)

Autor pkubek
Użytkownik
#2 - Posted: 24 Maj 2010 22:11 
prześlij wreszcie zdjęcie z nową aranżacją

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 25 Maj 2010 06:10 
Sinice lubią zasadową wodę i duże ilości fosforu. Twoja woda ma teraz inne parametry więc "im" się mniej to podoba:)

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 25 Maj 2010 10:03 
Twoja woda ma teraz inne parametry więc "im" się mniej to podoba:)

Uwielbiam wygrywac wojny :D

Autor sander
Użytkownik
#5 - Posted: 25 Maj 2010 21:13 
Niedługo przyjdzie czas na fascynację roślinkami, światełko, zestaw CO2 i stąd już bardzo blisko do zmiany słodkiej wody na słoną. Filtr zewnętrzny zostanie rozliczony w koszta odpieniacza i będziemy wymieniać się szczepkami koralowców :-)... taka właśnie jest akwarystyka a najgorsze jest to, że w końcu już nie wiadomo co by nam sprawiło największą frajdę :-) hehehe

Autor nechor
Użytkownik
#6 - Posted: 25 Maj 2010 22:17 
Niedługo przyjdzie czas na fascynację roślinkami, światełko, zestaw CO2

Taak... Jak bede mial swiatelko, chcialbym zasadzic jakic mech na korzeniu. Zielen pieknie wyglada w akwarium. Wydaje mi sie ze najbardziej trafia w moj gust ameryka (srodkowa i poludniowa. Tanganika jest dla IKEA'owcow :-) Ameryka jest bardziej mroczna i tajemnicza. Tanganika zachwyca swoja surowoscia, ale ja wole troche ciepla. :-)

Autor sander
Użytkownik
#7 - Posted: 25 Maj 2010 23:35 
Heheh z tego co wiem to IKEA-owcy najbardziej lubią jasnooświetlone solniczki i to ONE mają władzę Hehehehe :-) więc szykuj się...albo kolejne akwa...

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 26 Maj 2010 06:06 
Dla mnie to jest fascynujące, chęć zmian, posiadania nowych aranżacji, nowych ryb...obserwacje:))

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 26 Maj 2010 08:56 
Dla mnie to jest fascynujące, chęć zmian, posiadania nowych aranżacji, nowych ryb...obserwacje:))

Tylko moja zona i Sander wiedza ile razy grzebalem w akwarium przez ostatni rok :D Nie wiem co sie zmienialo czesciej: obsada czy aranzacja... :)

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Cyjanobakterie - raz jeszcze dla cierpliwszych :-) Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®