Uważam, że rozwiązania klasyczne, które przeszły próbę czasu i zawierają w dodatku element innowacji to rozwiązania najbezpieczniejsze, zwłaszcza dla ludzi, którzy mają sporo pracy i nie koniecznie są przygotowani czasowo na niespodzianki sprzętowe. Na tej zasadzie ludzie kupują Mercedesy zamiast Kia i Daewoo etc..
Problem w tym, że owe innowacje w wielu przypadkach (skoro również o samochodach mówimy) bardzo często prowadzą do pogorszenia się jakości danego produktu. I niestety nie jest do końca prawdą, że Mercedes to taka niezawodna marka. Na przykład model ML przoduje w rankingach awaryjności w swojej klasie, a pozostałe modele również zaczynają zajmować niechlubne, wysokie miejsca. Podobnie jest z Toyotą - sam jeżdżę dziesięcioletnim Avensisem i złego słowa nie mogę powiedzieć (jak również cała rzesza użytkowników skupiona na forach internetowych), jednak to jest bardzo prosta konstrukcja. Po wprowadzeniu innowacji typu więcej elektroniki itd, jakość tych samochodów znacznie się pogorszyła. Obecnie sam widzisz co dzieje się z wizerunkiem marki Toyota - wszystko przez innowacje.
Można powiedzieć, że jest to temat rzeka i ciężko dojść do porozumienia w momencie, kiedy każdy z dyskutujących twardo obstaje przy swoim zdaniu (oczywiście nie zarzucam Ci, że się mylisz). W żaden sposób również mnie nie uraziłeś. Uważam jednak, że marka AquaEl, a konkretnie produkt Unimax w żaden sposób nie odstaje jakością od produktów Eheima. Wystarczy samego siebie postawić w takiej sytuacji - przyjmijmy, że jesteś producentem obuwia, czy nawet takiego filtra. Wykonujesz projekt, pakujesz mnóstwo pieniędzy w rozwiązania technologiczne, testy, dobierasz materiały, a w końcu ktoś w pewnym sensie nazywa Cię oszustem, ponieważ "podrabiasz" coś, co już od wielu lat produkowane jest przez inną(e) firmę(y). Nieważne jak dobry (a może nawet lepszy) jest Twój produkt. Jest on tylko zwykłą "podróbką".
A do autora tematu - niestety, każda wypowiedź potrafi zrodzić nową dyskusję. Forum nie jest dobrym miejscem na rozwiązywanie takich dylematów - za dużo jest zawsze obrońców jednej i drugiej możliwej opcji (chociaż sądzę, że tutaj znajdzie się więcej zwolenników Eheima). Ja osobiście wybrałbym Unimaxa. |