Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Belka oświetleniowa T5 czy pokrywa

Autor ptr74
Użytkownik
#1 - Posted: 6 Cze 2010 17:40 
Może ktoś mi podpowie co lepsze albo praktyczniejsze, belka oświetleniowa na świetlówki T5 czy standardowa pokrywa na podobne świetlówki.

Planowana Tanganika w akwarium 100x40x35

Autor marti
Użytkownik
#2 - Posted: 6 Cze 2010 18:27 - Edytowany przez: marti 
Moim zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przykrycie szybą/ami i do tego belka z T5.
Miełem kiedyś tzw. standardowe pokrywy nad akwariami i zrezygnowałem z nich na rzecz w/w rozwiązania.
Zalet pszykrycia szybami + T5 jest kilka:

- w dzień wpada wiecej światła przesz szyby i nie trzeba właczać sztucznego oświetlenia
- ryby w świetle naturalnym wyglądają i czują sie lepiej
- mniejsze koszty zarówno eksploatacji jak i samego zakupu
- skroplona woda nie cieknie po szybach akwarium, co często ma miejsce w przypadku pokrywy
- moim zdaniem estetyczniejszy wygląd

Pewnie znajdą się i zwolennicy pokryw, sam nim kiedyś byłem, ale moje obecne zdanie jest takie jak napisałem powyzej.

Marcin

Autor nuroslaw
Użytkownik
#3 - Posted: 6 Cze 2010 19:46 
belka oswietleniowa wygląda fatalnie w porównaniu z pokrywą. Jeśli względy estetycxzne maja jakieś znaczenie, to pokrywa.

Autor marti
Użytkownik
#4 - Posted: 6 Cze 2010 19:58 - Edytowany przez: marti 
belka oswietleniowa wygląda fatalnie w porównaniu z pokrywą. Jeśli względy estetycxzne maja jakieś znaczenie, to pokrywa.

nuroslaw zapomnialeś dodać, że jest to Twoje subiektywne odczucie.

Bo np. moje jest dokładnie odwrotne.

Dla ścisłości dodam, że wiele też zależy od tego, jaka dokładnie belka i jaka dokładnie pokrywa.
Szczerze powiem że nawet pokrywy firmy Aquaboro, takie jak miałem 2 lata temu , tutaj :
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&topic=2458&forum=8&page=0

czy pokrywa firmy Meduza, jak miałem 3 lata temu :
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&topic=1947&forum=4&page=0

mniej mi się podobały , niż zwykła belka Glo, którą miałem ostatnio :
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=3446&page=1

lub którą mam teraz :
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&forum=3&topic=3818&page=1

Marcin

Autor ptr74
Użytkownik
#5 - Posted: 6 Cze 2010 20:13 
Dla ścisłości dodam, że wiele też zależy od tego, jaka dokładnie belka i jaka dokładnie pokrywa.

Myślę podobnie. Ja obecnie mam zwykłą pokrywę ABS i przy dużym akwarium odczuwam jej niewygodę, jest ciężka ! a dostęp do środka akwarium jest bardzo ograniczony. Dlatego pomyślałem aby wymienić pokrywę na belkę.
Przy belce dostęp będzie dla mnie łatwiejszy a czasami z góry też fajnie sobie popatrzeć jak podopieczni się zachowują.

Autor nuroslaw
Użytkownik
#6 - Posted: 6 Cze 2010 21:59 - Edytowany przez: nuroslaw 
Marti, mnie podobają się akwaria otwarte. Nie ukrywam natomiast że lampa wtedy musi byc estetyczna lub nie widać jej wcale.
a fotki które zaprezentowałeś godne są TV Mango :)

Autor marti
Użytkownik
#7 - Posted: 6 Cze 2010 22:23 - Edytowany przez: marti 
mnie podobają się akwaria otwarte.

Mnie też sie podobją akwaria otwarte, z tym że jest z nimi pewien problem, rzekłbym zasadniczy - wyskakiwanie ryb !
W mniejszym zbiorniku (coś koło 220 L) mam F1 Alto copress.
Zbiornik ten jest przykryty 2 szybkami z wyciętymi narożnikami na rurki od filtra zewn.
Wycięcia te są w kształcie trójąta o bokach dł 3cm, przez nie przechodza rurki.
Wyobrżcie sobie, że w ciągu ostatnich 2 tygodni, przez tak mały otwór, wyskoczyło mi w sumie 5 sztuk Alto F1. I ususzyło się niestety.
Podejrzewam ze sytuacja byłaby zdecydowanie gorsza, gdyby zbiornik był całkiem otwarty.

a fotki które zaprezentowałeś godne są TV Mango :)

A ten dowcip nie do końca łapię.
Starałem się jedynie pokazać, że moja opinia nie jest bezpodstawna.

Marcin

Autor nuroslaw
Użytkownik
#8 - Posted: 7 Cze 2010 07:35 
A ten dowcip nie do końca łapię.

nie no chodziło o to, że z dzisiejszego punktu widzenia najpiekniej wygląda akwarium z belką oświetleniową, a pozostale pokazana jako przeciwwaga dla niego.

Autor marti
Użytkownik
#9 - Posted: 7 Cze 2010 08:40 
OK, jak te osoby "przed" i "po" ;).

Z pewnością jednemu odpowiada takie rozwiązanie , drugiemu inne, a trzeciemu jeszcze inne.
Chyba nie ma sensu upierać się przy przewagach wizualnych któregoś rozwiązania, bo to rzecz gustu.

Natomiast mnie ogromnie zniechęcało do pokryw cieknięcie wody po szybach akwa. ze skroplonej pary.
Jedna z tych pokryw (Meduza) miała fabrycznie wstawione gumowe uszczelki na całej długości. Po jakimś czasie przestawało to niestety spełniałniać swoją funkcję. Pozostałe pokrywy też uszczelniałem w podobny sposób i mimo tego też przeciekały.

Marcin

Autor nuroslaw
Użytkownik
#10 - Posted: 7 Cze 2010 09:41 
a bo pokrywa musi mieć wewnętrzny kołnierz zachodzący na szybę. Te z ABS mają namiastkę czegoś takiego, ale się sprawdza. Skroplona woda, spływa wtedy po tym kołnierzu, jeśli krawędź jest dobrze wyprofilowana woda spływa po wewnętrznej szybie lub skrapla się z tego kołnierza wprost do akwarium.
Pokrywy które "stoją" na krawędzi szyby - kapilarnie podciągają tą wodę która tworzy wtedy także zacieki na stronie zewnętrznej szyby akwariowej.
Upierać się nie ma sensu, bo to rzecz zmienna z czasem.

Ale pytanie brzmi co lepsze, co praktyczniejsze: jeśli nie stać Cię ( bo np. nie chcesz) na lepszą pokrywę, to pozostaje Tobie belka, lub lampa wisząca. Na pewno szybszy dostęp do wnętrza akwa.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Belka oświetleniowa T5 czy pokrywa Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®