Witam,
mam do Was dwie sprawy, jeśli moglibyście poświęcić mi chwilę będę wdzięczna :)
Pierwszy problem - mam standardową pokrywę Aquael z dwoma świetlówkami (akwarium 120 cm dł.) - jedna Sylvania Daylight Star, druga daje światło barwy fioletowej, nie wiem jaka to dokładnie. Chciałabym ograniczyć to oświetlenie, bo wydaje mi się, że jest za mocne. Czy jest możliwe odinstalowanie jednej z nich - tylko jak zabezpieczyć miejsca montowania świetlówki, żeby nie miały kontaktu z wodą i żeby było to bezpieczne. Poza tym chyba wtedy druga świetlówka by nie świeciła. Miałam pomysł z podłączeniem spalonej świetlówki, ale nie posiadam takiej, a w zaprzyjaźnionym sklepie zoo również nie mają. Jeśli zostawiać jedną świetlówkę - to jaką najlepiej? Czy może ma ktoś z Was inny pomysł na ograniczenie oświetlenia? Dodam, że pokrywa u mnie jest konieczna, żeby moje koty się nie skąpały :)
Problem numer dwa: w akwarium pracuje kubełek Sera Serafil 1100. Niestety nie zbiera on odchodów i "smieci" z piasku, pomyślałam, że wywołuje za mały ruch wody. Kupiłam więc filtr wewnętrzny Blumodular 03, czyli ten największy. Pięknie napowietrza, ruch wody jest porządny (na pełnej mocy ryby mają wirówkę). Mimo tego odchody wciąż zalegają na dnie. Co robię źle?
Moje akwarium to to z tematu:
http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=3932&page=0#msg60879
Pozdrawiam,
Joanna