-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
czegoś nie rozumiem:!!
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 11:07
tak jak w tytule mianowicie wszyscy piszą o tym ze najlepszym podłożem jest biały piach kwarcowy natomias i tu pozwole sobie przytoczyc pewnien link od
sandera
http://www.aquanet.tv/Video/175-tropheus-eine-form -viele-farben
ja osobiście nie widze tam żadnego piachu lecz nawet nie boje sie powiedziec bardzo drobny zwir dodam że jest go mało poniewaz '' dno''to same duże kamienie .
Według mnie tak powiny wygladac zbiorniki z tropheusami , jezeli chodzi o odwzorowanie natury , bo jezeli tylko dekoracja to rzecz gustu .
pozdrawiam
admin
Admin
- Posted: 20 Sier 2010 11:16
A kto Ci powiedział, ze najbardziej polecany jest biały piach? Ja używam ciemnych piasków podobnych do tych w naturze.
Niestety natura to coś innego niż zbiornik. Występuje w nim cały czas równowaga biologiczna i nie ma mowy o zawyżonych parametrach cyklu azotowego. Zbiornik to zawsze kompromis. Piasek jest po to aby utrzymać czystość i zapewnić rybom ważny składnik ich jelit. Przy dnie wyłożonym kamieniami będzie Ci trudno utrzymać odpowiednie parametry wody bo ciągle musiałbyś odmulać.
Nie zapomnij że nigdy nie jesteś w stanie odtworzyć idealnie natury, no chyba, że będziesz miał 30 000 litrów wody w akwarium, a nie 240 albo nieco więcej.
Hierarchia i układ ryb w stadzie też robią swoje.
Marta
sander
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 12:30
Piasek do akwariów to piasek morski jest on lekko szary lub mniej lub bardziej brązowy. Dużo bardziej naturalny jest piasek lub tzw. pospółka budowlany/a o nieco większym wachlarzu frakcji. Piaski zwane "kwarcowymi", białe grysy lastrykowe lub żwirki koralowe nie są odpowiednie do akwariów tanganickich z kilku powodów, które były już omawiane na forum ale jednym z nich jest właśnie odbijanie światła. Film przytoczony w topic-u tylko w niewielkim ułamku procenta obrazuje charakterystykę terytoriów zamieszkiwanych przez Tropheus w Tanganice. Akwarium to zawsze kompromis miedzy naturą, możliwościami utrzymania ryb w wysokiej kondycji, własnym gustem i umiejętnościami. W większości moich akwariów nie używałem podłoża jednak biorąc pod uwagę cytat Marty dotyczący występowania piasku w przewodzie pokarmowym Tropheus dosypałem im kruszywa którego pewne ilości obserwuję w ich kale.
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 12:34
czyli tak naprawde jakie podłoze bedzie odwzorowywało naturalne warunki ? czy bardzo drobny piach ''pył'' czy o wiekszej granulacji?
admin
Admin
- Posted: 20 Sier 2010 12:40
Piaski w Tanganice są różne zależnie od lokalizacji. Mają frakcje i drobne i grubsze. Taki piach wysypuje mi się z muszli Neothauma, które sprowadzamy. To zdjęcia tego piasku
Ostatnio kupujemy piasek budowlany w Castorama. Ma podobne kolorystyczne frakcje, ale oczywiście nie jest tak zróżnicowany wielkościowo.
Marta
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 12:52
czyli nie jest on jak widze taki super drobny :))widziałem taki piach dosłownie jak mąka i mysłe ze to za drobny mysłałem o takim drobnym żwirze rzecznym od 0,5 do 1 mm o kolorze rzecznym :))
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 12:54
http://www.tarmac-kruszywa.pl/content/repository/i mages/pl/produkty/Kruszport/piasek%20rzeczny/large /P1000887.jpg
admin
Admin
- Posted: 20 Sier 2010 12:56
I powinien być ok:))
Marta
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 13:03
ten film mozna ogladac w nieskończonośc to piekne zjawisko mozna sie w nim zakochac nigdy czegos takiego nie widziałem
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 13:06
a jezeli chodzi o kamienie to tez nie sa to zwykłe otoczaki które maja owalny kształt lecz kamienie które posiadaja jakiś tam swój kształt ale o zaokrąglonych brzegarz i tu cały tego urok bo nie jest sztuka nawrzucac okrąglaków do szkła i jzu mamy gotowe wiecie grzie mozna dostac takie kamienie?
Zwyczajny242
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 13:11
http://galeria.tropheus.com.pl/displayimage.php?al bum=4&pos=72
według mnie to akwarium najbardziej przypomina mi nature
sander
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 13:55 - Edytowany przez: sander
Zwyczajny242
ponurkuj w Hańczy to zobaczysz namiastkę naturalnych klimatów kamienistych widoki w nim są też powalające a ryby...
zibi69
Użytkownik
- Posted: 20 Sier 2010 14:14
Ostatnio kupujemy piasek budowlany w Castorama. Ma podobne kolorystyczne frakcje, ale oczywiście nie jest tak zróżnicowany wielkościowo.
Marto dokładnie taki wsypałem do swojej kałuży - całe 200 kilo.
Za taką cenę...:) i frontosom się "spodobał", kopią w nim jak krety:) Moim zdaniem doskonale wygląda i przypomina fragmenty dna Tanganiki
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ czegoś nie rozumiem:!!
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM