Marto, na ten temat można by "książkę" napisać... a doktorat na pewno:)
Krótko:
Zdezelowane filtry to najczęściej te z połamanymi "dekielkami" podtrzymującymi iglicę wirnika lub zużyte wirniki. O ile można jeszcze na "alledrogo" "trafić" uszczelki (duże i małe) to nowego wirnika i dekielka nie! Kłopoty wynikają z lenistwa i niewiedzy użytkowników - guma z uszczelek w kontakcie z wodą robi się "antypoślizgowa" i dekielek wciskany i obracany "na siłę" (po czyszczeniu) najczęściej pęka co unieruchamia cały filtr! A wystarczy kupić odrobinę smaru silikonowego/akwarystycznego lub czystej wazeliny!
W USA te filtry (HAGEN 303/403) można jeszcze nawet nowe znaleźć a w Europie mi się nie udało!!! Sam dwa lata temu pilnie szukałem 2 takich zestawów. Okazuje się, że zestawy naprawcze są za oceanem ogólnodostępne. Jedyny, poważny problem to dostawa/transport, ponieważ w 99% sklepy/firmy nie chcą wysyłać nawet większych ilości towaru ( a telefonicznie deklarowałem zakup 50-100 zestawów) poza kontynent (chodzi o podatki). Tak więc o ile zakup jest łatwy, cena bardzo przystępna to jak nie ma się "kogoś za oceanem" to możesz zapomnieć o zakupach przez net na obszarze USA. |