Witam,
Uzyskałeś odpowiedz, a jest nią zamontowanie T5.
Ale... ja nie sądze aby zmiana oswietlenia pomogła w tym problemie. Borykałam sie z okrzemkami znacznie dłużej niż Ty. Zainstalowałam inne oswietlenie ( intensywniejsze - wieczorne), lepszy system filtracji a i tak pomogło dopiero wówczas gdy wpuściłam glonojady.
O eteapach mojej walki mozna byłoby opowiadac długo, wspomnę tylko że kiedyś miałam akwarium w pokoju w którym było duze okno - naturalne oświetlenie, własciwie sztuczne było zbędne a okrzemki i tak nie zniknęły...
Jak sie zaczną to nie da się tego usunąc zmianą parametrów wody, lepszą filtracją i wsponianą zmianą oświetlenia. Musi zadziałać glonojad. Jesli okrzemki zostaną zastapiąne zielenicami - smiało mozna je wyciagnąć (oczywiscie pod warunkiem że system filtracji masz odpowiedni).
A co do odchodów, to jesli ,,dmucha'' z obu stron to takich sytuacji jakie opisujesz nie ma. Zmień filtrację na dodatkowy filtr wewntrzny i wpusc glonojady - inaczej sobie z tymi okrzemkami nie poradzisz.
Przy tym, pamiętaj że kazda powyższa zmina nawet na lepsze tylko wypotęguje ten problem.
Pozdrawiam,
Katarzyna |