Forum Tropheus Tanganika
 - Forum - Rejestracja - Odpowiedz - Szukaj - Statystyki - Faq -
Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna /

Gardlowa sprawa z filtrem - potrzebuje paru porad :/

Autor nechor
Użytkownik
#1 - Posted: 14 Gru 2010 17:42 
W niedziele podczas czyszczenia akwarium, w okolicach poludnia wylaczylem (w zamierzeniu na chwile) filtr kubelkowy. W roztargnieniu (kupno samochodu ekhm :) ) zapomnialem go wlaczyc. Potrzebuje wypunktowanej sekwencji czynnosci ktora nanjlepiej wykonac, zeby nie nabroic.

Na chwile obecna nic sie jeszcze nie stalo.

P.S. Wiedzialem, ze ta woda jaka metnawa, ale zrzucilem na chwilowe zmetnienie po sprzataniu...

Autor jaosh
Użytkownik
#2 - Posted: 14 Gru 2010 17:53 
Spuść trochę wody z akwarium do miednicy, wiaderka itp. wyciągnij wkłady z filtra i przepłukuj je w tej wodzie.
Zrób restart kubełka.
Podmień trochę wody w baniaczku.

Autor admin
Admin
#3 - Posted: 14 Gru 2010 19:21 
Z tego, co mówią mądrzy ludzie z tego forum, to kilka godzin nie powinno zrobić różnicy. Bakterie z pewnością przeżyją i filtr powinien nadal normalnie funkcjonować. Bez konieczności płukania i restartu.

Robert

Autor nechor
Użytkownik
#4 - Posted: 14 Gru 2010 19:30 
Tak, otworzylem, sprawdzilem, dokonalem "czynnosci", zalaczylem.
Ku chwale nauki :-)

Autor admin
Admin
#5 - Posted: 14 Gru 2010 20:09 
A teraz zmierz parametry wody. To chyba bardzo ważna czynnośćw tej chwili:)

Ile godzin w końcu był wyłączony?

Marta

Autor sander
Użytkownik
#6 - Posted: 14 Gru 2010 21:07 
A co to za samochód??? :-)

Autor nechor
Użytkownik
#7 - Posted: 14 Gru 2010 22:06 
Ide mierzyc i zaraz odpowiem na inne pytania (sander jak zwykle skupil sie na prawdziwej przyczynie problemu :D ).

Autor admin
Admin
#8 - Posted: 14 Gru 2010 23:44 
Ale ciekawi mnie co w końcu zrobiłeś pod hasłem "dokonałem czynności" ?

Robert

Autor nechor
Użytkownik
#9 - Posted: 15 Gru 2010 03:02 
Robert byl napisal:
Ale ciekawi mnie co w końcu zrobiłeś pod hasłem "dokonałem czynności" ?

Coz, wiec tak. Skrzyzowalem odpowiedzi z tego watku z watkiem na temat biologii w filtrach gabkowych, jaki stosunkowo niedawno mial miejsce. Biorac pod uwage dlugi okres czasu pomiedzy niedziela rano i wtorkiem popoludniu uznalem, ze filtr mechaniczny (gabka z glowica) i sam zbiornik poradzily sobie z filtracja biologiczna (nie wykrylem NO2). A poniewaz wklady w kubelku byly dosc mocno pobrudzone i pozatykane (mimo prefiltra na rurce), wiec zdecydowalem sie w koncu na restart.

W calej tej akcji licze na to, ze sprawdzi sie teoria roli kubelka jako biologicznego "zaworu bezpieczenstwa". Czyli, ze duza czesc biologii istnieje na gabce, w podlozu, w wodzie i elementach dekoracji. W akwarium mam ponad metrowy korzen - mysle, ze jego porowata struktura rowniez w jakis sposob spelnia role zaworu bezpieczenstwa.

Innymi slowy, kubelek startuje od nowa, woda plynie przez niego znacznie szybciej, ryby maja sie dobrze, parametry wody nie ulegly zmianie (jak na razie).

P.S. Sander: Ford Mondeo - jak na razie pogoda nie sprzyja przejazdzkom tym kolosem, ale i tak jestem pod wrazeniem :-)

Autor admin
Admin
#10 - Posted: 15 Gru 2010 06:16 
Czy dla sprawdzenia ostatecznego mógłby s mimo wszystko przez dzień dwa sprawdzać parametry. Mam swoje doświadczenia wynikłe z ostatniej przeprowadzki i byłoby to dla mnie istotne.

Topielec

Czy badacz o którym wczesniej rozmawialiśmy odpowiedział Ci na resztę pytań?

Marta

Autor Topielec
Użytkownik
#11 - Posted: 15 Gru 2010 08:03 
Dowiedziałem się tylko tyle ile opisałem na swoim blogu i o czym już dyskutowaliśmy tutaj:

http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=3957&page=1

Nechor, możesz dokładniej opisać jak długo filtr był wyłączony i czy po tym włączyłeś go, pozwalając starej wodzie z niego wpłynąć do akwarium (pisałeś o zmętnieniu)? Jeśli tak, to pomierz jeszcze NO2 kilka dni jeśli masz możliwość. Tak z ciekawości.

Autor admin
Admin
#12 - Posted: 15 Gru 2010 08:51 
Topielec

Czytam Twój blog regularnie:)) Bardzo ciekawy:)

Mnie także interesują jak napisałam Nechorowi pomiary.

To chęć sprawdzenia swoich obserwacji. Ale o tym kiedy indziej..

Marta

Autor sander
Użytkownik
#13 - Posted: 15 Gru 2010 11:19 
nechor

P.S. Sander: Ford Mondeo - jak na razie pogoda nie sprzyja przejazdzkom tym kolosem, ale i tak jestem pod wrazeniem :-)

A miało być auto sportowe :-( już miałem nadzieję, że się ustawimy sparingowo na Tuwima a tu widzę nic z tego. Chyba, że jest to V6 duratec? to by zmieniało postać rzeczy :-)???

Autor Topielec
Użytkownik
#14 - Posted: 16 Gru 2010 11:30 
Topielec

Czytam Twój blog regularnie:)) Bardzo ciekawy:)

Dzięki, ostatnio przestój, bo nie mam w domu internetu. Niebawem jednak zamieszczę prezentację swojej nano rafki :)

Tymczasem uruchomiłem właśnie mini-mini-mini quiz, tak o dla wspólnej zabawy :) Zapraszam!

4szyby.blogspot.com

Autor admin
Admin
#15 - Posted: 16 Gru 2010 11:40 
Topielec

Czy możesz napisać do nas maila?

Marta

Autor nechor
Użytkownik
#16 - Posted: 16 Gru 2010 13:27 - Edytowany przez: nechor 
Admin, Topielec:

Filtr byl wylaczony od niedzieli przed poludniem do wtorku wieczorem.
Nie wlaczylem filtra przed restartem. Woda zmetniala, bo moj kubelek jednak zasysal sporo do prefiltra zwiekszajac mocno filtrowanie mechaniczne.

Do tej pory NO2 wykazywalo mi 0 (dzis nie mierzylem). Zuzylem jednak przy pomiarach koncowke testow i najprawdopodobniej dzis nie bede w stanie kupic nowych - mam nawal pracy w pracy.

Ryby sie tra jak zwykle (mowie o ziemiojadach) - robia to w dodatku na dwie pary naraz i nie wykazuja zadnych niepokojacych zachowan.

Dzisiaj mam 5 dzien jak z akwarium zniknela biologia kubelka. Jesli do tej pory nic sie nie stalo, to zakladam ze po prostu zbiornik "dal rade".

Sander
Okazyjnie sie trafil - stad decyzja. Sparingowo mozemy sie ustawic - 320NM calkiem niezle sie "odpycha" :-)

Autor sander
Użytkownik
#17 - Posted: 16 Gru 2010 20:26 
No to super bo na razie mogę odnotować sukcesy w pogromie emerytów i pojazdów MPK ;-) a tu się trafia tłusty kąsek. Niech tylko ten paskudny mróz odpuści i ruszymy z kreski.

Technika akwarystyczna Forum Tropheus Tanganika / Technika akwarystyczna / Gardlowa sprawa z filtrem - potrzebuje paru porad :/ Top

Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo zarejstruj najpierw.

Forum Tropheus Tanganika Wygenerowane przez Simple Bulletin Board miniBB ®