Nie wiem czy uda mi się odnieść do wszystkich Waszych wypowiedzi bo dużo tego ale:
metodyka tych badań jest już określona, zaznaczam, że badam 2 środowiska po 2 powtórzenia, zadaje sobie sprawę, że powinny być 3 ale ze względu na brak czasu nie mogę sobie pozwolić na 3.
Nie do końca przeczytaliście to co napisałem (ale nie napisałem tego), badanie jednego powtórzenia nie będzie trwało miesiąc tylko minimum 6 tygodni. Nie będę utrzymywał zbiornika do jego "pełnego dojrzenia" bo na to też nie mam czasu. Celem moich badań jest określenie sukcesji i składu gatunkowego glonów w akwarium, czyli warunkach laboratoryjnych.
I tu kolejna uwaga, z badań wynika, że jeśli nie wprowadza się materiału, na którym mogą żyć glony czy ich spory, to mamy do czynienia z monokulturą. Materiałem, który będzie wprowadzony do mojego akwarium, na którym mogą żyć glony będą rośliny. I teraz, nie da, badając akwarium porównać go do terenu, odwzorowanie które chce zrobić - biotop - ma na celu stworzenia pewnych warunków fizykochemicznych wody oraz oddziaływań konsumentów
nuroslaw, tak jak pisałem metodykę mam już opracowaną ale nie będę jej tu przepisywać bo nie ma to sensu, odnośnie ilości zbiorników już pisałem wyżej, dodam tylko, że nie mam możliwości w sensie czasu i pieniędzy, żeby robić taką ilość powtórzeń i do tego próbę 0. Jak już ktoś zauważył taka jest specyfika pracy magisterskiej, uniwerek kasy mi nie daje na to wszystko jest w moim zakresie. |