Witajcie,
sytuacja dojrzała. Postanowiłem wznieść sie na wyższy poziom akwarystyki i jak najszybciej założyć zbiornik 450l.
Już rozpocząłęm działania zmierzające do zdobycia stelaża, myślę, że takie rozwiązanie pozwoli mi po przeprowadzce na "zamaskowanie" dołu akwarium zgodnie z duchem nowej przestrzeni i aranzacji wnętrza.
Co do sprzętu - mam pare wątpliwości, które chciałem z Waszą pomocą rozwiać.
1) filtacja, mam teraz zewnetrzny Eheim Professional II 2028, filtracja do 950//h, zalecany do akwa 350l + wewnętrzny Eheim Pickup do 250l
No i zastanawiam się nad nabyciem drugiego filtra zewnętrznego, 1050l/h, jest to Eheim Professional 3 2073.
Tym samym jeden byłby filtrem biologicznym, drugi mechanicznym. Mógłbym wtedy zrezygnować z filtra wewnętrznego, na wejściach do filtrów zew. są prefiltry.
Co sądzicie? czy taka filtracja przy mięsożernej/wszystkożernej obsadzie będzie wystarczająca?
2) temat oświetlenia. Czy jedna lampa T5 Hailea 2x24W wystarczy?
Mam dosyć obecnych T8, są prądożerne, do tego to osłanianie papierem śniadaniowym, folią itd..
----
Odrębną sprawą jest natomiast tło strukturalne. Niesamowicie mnie kusi Pangea, która wydaje się stworzona na Cyprichrmisow, które chciałbym dołączyć do obsady. Co myślicie o czymś takim?:
http://www.sklep.ekert.pl/pangea-strukturalne-160x 60-p-544.html
piekielnie drogie to, zastanawiam sie, czy nie zrezygnowac z tego kawalka plastiku i wtedy - albo plaskie + kamienie albo tylko kamienie i ciemny karton na tyl. Z doświadczeń Bemben'a lepiej nie wrzucać tła bez klejenia, trzeba to robic na sucho, a z dwojga wolałbym chyba ryby.. :)
no nie wiem, mam dylemat, poradźcie, dla ryb chyba jednak tło robi sporą różnice;