Witam!
Mój najukochańszy mąż pod słońcem nieoczekiwanie wyraził chęć sfinansowania drugiego akwarium 576 litrów! Poprzednie 240 litrów przeprowadzimy do innego pokoju bez zmian w obsadzie. Muszlowce pozostają moimi ulubieńcami. Postanowiliśmy spróbować z trofeusami. Przyznam, że mam pewne obawy, czy podołam, dlatego najpierw chcę wszystko omówić na forum.
Tak więc do rzeczy:
Akwarium o wymiarach 160/60/60 czyli 576 litrów.
Tło strukturalne Canyon Rock Aqua Terra zainstalowane jak tutaj, czyli z gąbkami wypełniającymi przestrzeń za tłem:
http://www.gillsnfins.ca/3d_install.php
I tu mam pierwsze pytanie - jakiej wydajności pompę zainstalować za tłem, żeby cyrkulacja wody była odpowiednia?
W innym wątku poruszany był problem mocy grzałki - efekt dyskusji to 150 W - czy taką właśnie zakupić?
Wątpliwości mam też odnośnie oświetlenia - pokrywa będzie miała miejsce na 2 świetlówki po 36 W. Jest też opcja 4 świetlówek z pokrywie, ale to chyba przesada przy Tanganice. Jakie zainstalować? Czy Aqua Glo + Power Glo będą odpowiednie? Planuję trofeusy o przeważającej barwie czerwonej i chciałabym dobrać świetlówki uwydatniające ten kolor. W którymś z tematów Sander polecał Sylvania Grolux. Proszę o pomoc, bo kompletnie nie znam się na oświetleniu.
No i najważniejsze - filtracja. Myślałam o kubełku Eheim Professionel 3 2075 dedykowanym do akwarium do 600 litrów. Ale wyczytałam, że przy trofeusach musi być nadfiltracja. Czy więc taki filtr + jakiś wewnętrzny np. EHEIM PICK UP 2012 lub BLUWAVE 09 lub BLUMODULAR 03 (ten mam w 240 l i jestem zadowolona) będzie wystarczający? Chciałabym uniknąć drugiego kubełka. Jest jeszcze EHEIM PROFESSIONEL 3 2080 - niestety cena powalająca i sprzedawany jest bez wkładów, ale jeśli tylko ten by podołał to będę persfadować ;)
To by na tą chwilę były wszystkie wątpliwości. Dodam jeszcze, że szaleńczo przy trofeusach się nie upieram. One podobają się bardzo mężowi, a ja przyznam trochę się boję... Ale jednak to piękne ryby i kuszą... Gdyby się okazało, że z jakiegoś powodu trofeusy nie będą mogły u mnie zamieszkać, będę kombinować inną obsadę. Muszę niestety brać pod uwagę zdanie ślubnego bo w końcu to sponsor całego przedsięwzięcia :) A jak słyszy o dwóch kubłach to mówi, żeby jednak z trofeusami dać sobie spokój skoro są takie wymagające. Tak więc przychodzę do Was po radę i poradę :)))
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna