-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
filtr przelewowy na no3
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 17 Lip 2011 11:09
Witam czy próbował ktoś zmniejszyć ilość azotanów za pomocą filtru przelewowego?nabyłem taki pojemnik ok.2l oraz znalazłem w sieci taki schemat denitryfikatora
http://imageshack.us/photo/my-images/408/denitryfi katorhe3.jpg/.Akwa
375 19szt.dubois młode oraz 4 ikola też młodzież no3-40ml/l zoolek,po4-ok1ml/l ph-8
michal1313
Użytkownik
- Posted: 18 Lip 2011 08:39
typowy denitrator z powiększonym złożem bakteryjnym. podobny efekt uzyskasz z 50 m węża, najważniejsze to utrzymać beztlenowość w układzie i stały przepływ.
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 18 Lip 2011 15:48
a czy można by połączyć w szereg ten mój filtr przelewowy z kubełkiem jbl 1500 i włożyć jakieś wkłady np.lawe wulkaniczną lub jakieś inne które by nieco pochłaniały no3 i po4?
michal1313
Użytkownik
- Posted: 18 Lip 2011 22:54
w denitratorze chodzi o to aby wytworzyć środowisko beztlenowe dzięki czemu tzw. beztlenowce które się namnożą w układzie pożywiały się azotanami dzięki czemu uzyskujesz wodę wolna od azotanów. można to podłączyć na wąż kubełka
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 19 Lip 2011 16:18
czyli czytając różne pomysły w necie rozumiem że muszę napełnić denitrator wodą z akwa i puzniej obieg zamknąć tylko na jaki czas i co najlepiej włożyć do tego denitratora?
michal1313
Użytkownik
- Posted: 19 Lip 2011 23:47 - Edytowany przez: michal1313
ja mam w wiaderku zwinięte 50 metrów węża ogrodowego i nic więcej. jest on podłączony do węża z kubełka, a z wiaderka wychodzi wężyk jak do brzęczyków z założonym kroplomierzem. zamykasz obieg na jakiś tydzień później powoli popuszczasz kroplomierz i mierzysz no3 jeśli zero to trochę mocniej zwalniasz kroplomierz i czekasz kilka dni i znów mierzysz no3 i tak dalej. nie można dopuścić do tego aby woda się lała tylko kapała jeśli obieg będzie za szybki to musisz powtarzać operację od nowa ponieważ stracisz denitrator i zrobi się zwykły filtr - trzeba to wyczuć (metoda prób i błędów)
admin
Admin
- Posted: 20 Lip 2011 07:15
Jeżeli ktoś nie czuje denitratora i zasady jego działania to wg mnie nie powinien się nim bawić. Można zrobić więcej szkód niż pożytku.
Krzysztofs
Albo dokładnie powinieneś zapoznać się z działaniem albo użyj innej metody np. hydroponiki do zbijania N03.
Jaki masz problem?
Marta
michal1313
Użytkownik
- Posted: 20 Lip 2011 10:29
tworząc hydroponikę dokładnie przemyśl rozwiązania techniczne tak aby zapobiec nieszczęściu w przypadku rozszczelnienia się układu gdyż tutaj woda leci szybciej niż w denitratorze oraz ewentualnemu upadkowi skrzynki na akwarium. moim zdaniem najlepiej byłoby aby było to krótsze od akwarium i możliwie jak najniżej.
pomijając wszystkie te metody to gdy się tylko nadarzy taka sposobność to zrobię u siebie system stałej podmiany wody. jest to chyba najskuteczniejsza walka z no3, która nie wymaga częstej pracy jak to jest w przypadku cotygodniowych podmian wody oczywiście też skutecznych.
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 20 Lip 2011 19:16
Wodę podmieniam raz w tygodniu ok.40litrów ale no3 mogło by być niższe bo 40 to chyba nie najlepszy wynik a że zdobyłem ciekawy pojemnik filtr przelewowy ct to chciałem go jakoś wykorzystać sprzedający miał go podłączony w obieg z kubełkiem jako dodatkowa filtracja bio.czy w moim przypadku nie pomogło by takie podłączenie i wypełnienie go jakimiś wkładami np.lawa wulkaniczna,zeolit lub keramzyt?
Szarooka
Użytkownik
- Posted: 20 Lip 2011 19:58
Moim zdaniem zbyt małe są Twoje podmiany wody, zwłaszcza przy utrzymującym się NO3 na takim poziomie. Zrób podmianę ok 70-80l.
Mierzyłeś parametry wody z kranu?
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 20 Lip 2011 20:24
woda z kranu na testach zoolek wychodzi żółta czyli może poniżej 5ml/l
admin
Admin
- Posted: 21 Lip 2011 08:58
A może napisz jaki masz zbiornik, obsadę i fitry?
Marta
Szarooka
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2011 09:14
Marto, w pierwszym poście:
Akwa 375 19szt.dubois młode oraz 4 ikola też młodzież
Z kolejnych wypowiedzi wnioskuję, że filtr to kubeł jbl 1500 :-)
admin
Admin
- Posted: 21 Lip 2011 09:20
Czytałam jak zwykle poniższe posty. Dzięki Joasiu:)
Problem w takim razie polega na:
zbyt małych podmianach wody
braku filtra mechanicznego
Marta
michal1313
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2011 11:29
ja u siebie podmieniam około 200 l raz na 2 tygodnie chociaż lepiej byłoby raz na tydzień lecz nie zawsze mam siły i czas. jednak system stałej podmiany wody to super sprawa. muszę gdzieś się zapoznać z tym całym układem tzn. co jak i z czym się je:)
Krzysztofs
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2011 19:21
no a co myślicie o dodaniu tego pojemnika jako dodatkowy do filtracji tyle że bym go wypełnił jakimiś wkładami pochłaniającymi no3 czy poradzi to mój jbl 1500 ?
Szarooka
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2011 19:33
Nie sądzę, aby jakieś "cudo" zastąpiło Ci podmiany wody, które redukują poziom NO3. Szukasz skomplikowanych rozwiązań, a nie przyjmujesz do wiadomości najprostszego i sprawdzonego sposobu - regularne, w odpowiedniej ilości podmiany wody.
Grehu
Użytkownik
- Posted: 21 Lip 2011 21:05
I oczywiście podstawą jest bardzo wydajna filtracja zapewniająca stały i intensywny ruch wody.
Jeżeli nie masz filtra wewnętrznego to koniecznie musisz go dołączyć. Uzyskasz wtedy znacznie lepsze efekty - ruch wody będzie zapewniony w całym akwarium, a im jest on intensywniejszy tym lepsze jest dotlenienie całego zbiornika. Wydaje mi się, że same deszczownie z filtra zewnętrznego tego efektu nie gwarantują.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ filtr przelewowy na no3
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM