Witam serdecznie,
tak od dłuższego czasu zbierałem się do pokazania Wam mojej wanny aż w końcu skrobnałem coś od siebie ;) Rzuccie okiem na zbiornik nad którym pracowałem ładnych pare miesięcy i napiszcie co o tym sądzicie. Skały ułozone są około 5cm może ciut więcej od szyb, filtracja jest wg mnie strzałem w 10. Testy wody po zamknięciu cyklu azotowego wykazują minimalne wartości no3, zerowe no2 i stabilne ph i oby nie prędko się to zmieniło Co do samego zbiornika to też miałem trochę szczęscia bo ledwo udało Nam się go wtachać do pokoju gdyż nie było mnie stać na klejenie nowego. W całości kupiłem używkę lecz w idealnym stanie z przednią szybą OW. Zbiorniki tej wysokości też są nie typowe dlatego też musiałem ściągnąć szklarza do wklejenia wieńca wzmacniającego + poprzeczki. Musiałem to zrobić gdyż po całkowitym zalaniu i przypasowaniu pokrywy przednią szybę wygięło o jakiś 1cm co o mało nie skończyło się moim zawałem. Stelarz robiony był z profili 5cm na niego poszedła płyta + 2 warstwy karimaty.
Podsumowując zbiornik powoli zarasta a rybcie nabierają gabarytów także przy odpowiedniej diecie mam nadzieję że za jakiś rok będzie je bardziej widać.
Wymiary:
140 x 125 x 170 x 70 12mm przód OW
Filtracja:
- Sump 120l 4 komorowy (poj.wkładów 40l) wypełniony kermazytem + zeolit po 15l i gabki atmana przed i po wypełnieniach. Całość obsługuje NewJet 4500l/h,
- instalacja narurowa na Grundfosie 25-40 uzupełniany paskami z włukniny z zaworem do podmian wody,
- głowica cyrkulacyjna Coralia
- Powerhead 70 z włukniną pełniacy również rolę napowietrzacza.
Podłoże:
piasek kwarcowy Kreisel - Castorama
Wystrój:
x kg skał wapiennych którymi poczęstowałem sie od budowlańców drogi Kraków - Trzebinia )
Oświetlenie:
36W Sylwania Aquastar
pokrywa:
klejona samemu z dwoma podłużnymi wzmocnieniami. całość ze spienionego PCV o wys.5cm. Polecam tym którzy ze względu na nietypowe wymiary nie mają jak przykryć swoje wanny.
tło:
małowane w całości czarną farbą olejną
komin:
czarna tafla lakobelu z racji nie reagowania z wodą
Obsada:
Tropheus Kasanga 20szt.
Jakość zdjeć bez szału, musicie wybaczyć :)
filtracja