Witam wszystkich tangomaniaków.
Stelaż zrobiony i zabudowany, akwarium 200*75*70 zamówione (będzie za 3 tygodnie). Planowana obsada ustalona. Wiedza intensywnie pogłębiana. Ale pytania wciąż pozostają...
Po lekturze forum zdecydowałem się, aby filtracja - wzorem tasmy - oparta była na filtrach kubełkowych Eheim 2228 i Eheim 2180 wlot i wylot których umiejscowiony będzie w dnie akwarium. W przypadku Eheim 2228 planuję dwa otwory o średnicy rury 26 mm, w przypadku Eheim 2180 wlot do kubełka 35 mm, wylot 26 mm. Przed wlotem do obu kubełków ma być umieszony filtr narurowy. I tu pojawia się pierwsze pytanie. Spotkałem się z opinią, iż niezasadnym jest montaż jakichkolwiek urządzeń na wlocie do filtra, gdyż będzie to miało niedobry wpływ na pracę wirnika, taki montaż jest możliwy jedynie na wylocie (tu ja z kolei nie widzę takiej potrzeby). Jaka jest wasza opinia w tym temacie, szczególnie użytkowników filtrów narurowych.
Na pierwszy raz chyba tyle. Cieszę się, że wkrótce będę mógł dołaczyć do tanganickiej braci już nie tylko jako teoretyk, ale i praktyk ...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Jacek |