Silniejszy strumien wody + filtracja. Silniejszy strumien wody mozna uzyskac przynajmniej na 2 sposoby:
1. Sterowanie wylotami filtrow i innych urzadzen. Ustawiamy wyloty filtrow metoda prob i bledow. Najprosciej zeby woda mogla zataczac kolo pod dowolnym katem w zbiorniku a na koncu drogi stal filtr mechaniczny. Najsilniejszy srtumien bedzie, jesli wyloty filtrow umiescimy naprzeciwlegle w zbiorniku. Ja mam wszystko umieszczone z jednej strony zbiornika. Jest to: wylot kubelka, dwoch filtrow mechanicznych i falownik. Kieruje strumien pod katem w lustro wody. Woda zawraca dnem i kieruje nieczystosci do filtrow. Przyznam, ze nawet z falownikiem efekt nie jest dla mnie w pelni zadowalajacy, ale nie chce filtrow z obu stron zbiornika z uwagi na umiejscowienie zbiornika frontem do glownej kanapy :-) ...
2. Zmiana dekoracji. Duzo dekoracji powstrzymuje ruch wody. W przypadku, gdy nasz strumien wody okraza akwarium w plaszczyznie poziomej, warto sie zastanowic nad dekoracja odsunieta od scian zbiornika. Nie ma jednolitej reguly, jak sadze - trzeba poprobowac i patrzec jak zachowuje sie prad wody (chocby patrzac na babelki :) ) |