-
Forum
-
Odpowiedz
-
Szukaj
-
Statystyki
-
Faq
-
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/
Pompa do systemu filtracyjnego DIY ?
florysta
Użytkownik
- Posted: 7 Kwi 2012 15:11
Witam,
w ciągu najbliższych 2 miesięcy planuję pozbyć się starego tetra tex'a i zamienić go na system filtracyjny włajnej roboty.
Byłoby to w kolejności od wlotu wody do wylotu:
prefiltr gąbkowy + domowej roboty kubeł wypełniony w całości watą( tego nie jestem do końca pewien i liczę na wasze sugestie ;] ) + 3/4 filtry sznurkowe + filtr FBF
Największą niewiadomą jest tu trochę umiejscowienie ,a najbardziej rodzaj pompy-jestem zawieszony pomiędzy tradycyjną głowicą(ok. 4000-6000l/h) a pompą co. ze względu na przystosowanie do pracy pod ciśnieniem.
Akwarium ma 200l
Z góry dziękuję za rady.
florysta
Użytkownik
- Posted: 12 Kwi 2012 16:33
Naprawdę nikt nie jest w stanie mi doradzić ???
admin
Admin
- Posted: 12 Kwi 2012 20:27
Niestety ani ja ani Robert nigdy nie robiliśmy filtrów DIV. Natomiast co do wkładu w postaci waty? ...wg mnie będzie się zbyt szybko zapychała.
Marta
bongos78
Użytkownik
- Posted: 12 Kwi 2012 20:31 - Edytowany przez: bongos78
głowicą(ok. 4000-6000l/h) a pompą co. ze względu na przystosowanie do pracy pod ciśnieniem.
Akwarium ma 200l
Jak dla mnie to strasznie mocne te pompy chcesz dać. Ja w akwa 375l z 10 dyskami miałem pompkę atmana 800l/h i dawała bez problemu rade. Mówię o filtrze zewnętrznym. Pompka była w środku, ale możesz zastosować taką na zewnątrz przykład
http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry_pompy_akwa ryjne/pompy_wodne/31159
Pomysł z wypełnieniem biologa samą watą też wydaje mi się trochę dziwny. U mnie był wypełniony tylko ceramiką, a przed nim miałem podłączony prefiltr, w którym waty było sporo.
florysta
Użytkownik
- Posted: 13 Kwi 2012 18:47
Cóż, zaproponowałem pompę o takim przepływie, bo na forum dotyczacym bliźniaczego jeziora powiedziano że filtry narurowe wymagają dużego ciśnienia, sądziłem ,że przepływ spadłby z powodu oporu stawianego przez wkłady sznurkowe i filtr FBF(planuję ok 2-2,5kg piasku)
Wobec waszych sugestii chyba zejdę do 3000l/h ,bo jednak boję się ,że będzie się zapychać.
Forum Tropheus Tanganika
/
Technika akwarystyczna
/ Pompa do systemu filtracyjnego DIY ?
↑
Twoja wypowiedź
?
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą tutaj pisać. Zaloguj się przed napisaniem wiadomości albo
zarejstruj
najpierw.
Archiwum
Tropheini
Inne ryby tanganickie
Technika akwarystyczna
Żywienie i choroby ryb
Literatura
Sprawy ogólne
Jezioro Tanganika
Uwagi Dotyczące Funkcjonowania Forum
REGULAMIN FORUM