Witam!
Mam pytanie dotyczące jak najlepszego dostosowania wody dla trofci. Otóż w kranie w wariancie standardowym (tj. przez większość czasu; czasami wodociągi podmieniają ujęcie wody i wtedy podane dalej parametry są zupełnie inne) mam rurowitę o następujących parametrach:
pH 7,6-7,8 <- odróżnienie kolorów to nie jest prosta sprawa dla faceta;
KH 16;
GH 21;
przewodność 760uS <- dzisiaj pierwszy pomiar nowym nabytkiem.
Od dłuższego czasu dodawałem przy podmianach sodę oczyszczoną, aby podrasować pH. Oscylowało ono w okolicy 7,8-8. Chcąc jak najbardziej dogodzić trofciom nabyłem dwa tygodnie temu sól Instant Cichlid. Od tego czasu przy podmianach zastąpiłem sodę oczyszczoną w/w solą. Po zmierzeniu dzisiaj przewodności wody w kranie okazuje się, że właściwie nie powinienem dodawać już żadnych soli. Dodam jeszcze, że obecnie w akwarium mam przewodność rzędu 1100us i pH 8,2. To wysokie pH jest wynikiem działania soli Instant Cichlid. Przypuszczam, że jak przestanę dawać soli Instant Cichlid to pH spadnie do wartości 7,6-7,8 tak jak w kranie. Chciałbym utrzymać ph powyżej 8. Odkąd stosuję sól Instant Cichlid rybcie jakby były bardziej śmiałe i lepiej wybarwione - może to autosugestia, szczególnie jak patrzę na parametry wody w kranie...
W dwóch filtrach kubełkowych mam w sumie 4 kg grysu koralowego.
I tutaj pojawia się pytanie: w jaki sposób podrasować samo pH i jak dodać pierwiastki sprzyjające trofciom bez podawania soli (bo jak rozumiem przewodność w kranie jest ok dla trofci)?
Czy tylko soda oczyszczona, czy może jakaś kombinacja innych preparatów?
Pozdrawiam
Tomek |