Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź
,,P;lusem takiego dyfuzora jest to że dostarcza do wody w zbiorniku bardzo duzo drobniutkich pęchęrzyków powietrza, przez co polepsza natlenieinie wody. Zastosowanie tego dyfuzora jednak nieco spowalnie przepływ wody przez filtr. Polecałbym instalowanie takiego dyfuzora w filtrach gdzie sa wklady biologiczne ,ale niekoniecznie, gdzie również jest wskazany wolniejszy przepływ wody.’’
Leszku i o to mi chodzi. Po wyjęciu filtra wewnętrznego jakoś tak brakuje tych bąbelków. Ryby je lubiły. Dziwne jest to, że dopiero teraz na to wpadłam - że coś takiego może być dostępne na rynku. Zakończę ten wątek aby sobie nie ubliżać ;)
Jeśli chodzi o przepływ, to mniejszy nie ma znaczenia. Obecnie drugim filtrem jest tetra 1200/h, która ma podłączoną deszczownicę dla rozłożenia siły wypychania wody. Jeśli przepływ w fluval’u nie zaszkodzi bakteriom to może być i minimalny.
,,Jeżeli cos takiego Ciebie Katarzyno interesuje to proszę o kontakt przez Andrzeja i moge Ci to kupić. Wyślę pocztą.’’
Leszku, naprawdę dziękuję ;) Na początek jednak sama popytam mailując do sklepów internetowych, aby bez potrzeby nie zawracać Wam głowy . Jeśli sobie nie dam rady to dam znać Andrzejowi i poproszę o pomoc. Dzisiaj wieczorem wyślę maile do sklepów a jutro zobaczę jaki był tego rezultat. Radzisz aby był to eheim w takim samym rozmiarze to o taki będę pytać.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy ten dyfuzor o którym piszesz ma coś takiego jak regulator na końcu wężyka? Czy to jest po prostu sama nakładka i wężyk wraz z regulatorem trzeba dodatkowo dokupić?
A innym wypowiadającym się pod moim postem nie odpowiem! Ooo! A co! Po ludzku Panowie, po ludzku ;o) Bo nic z tego nie rozumiem… ;) No i jak ja teraz mam temu sprzedającemu wytłumaczyć te zwężki ;)
No, dobra – żartuję ;) Dziękuję wszystkim. Dobrze, że powietrze nie pakuje się do filtra, bo wtedy chyba był by problem.
Pozdrawiam,
Katarzyna |