Otoczaki nie mają wpływu na parametry wody i (moim zdaniem) bardzo naturalnie prezentują się w akwarium (podobnie serpentynit).
Przy wyborze kamieni podpytaj o to, czy wpływają na parametry wody - jeżeli są obojętne lub spełniają rolę bufora to śmiało możesz z nich układać kompozycję.
Rozumiem dzięki.
ps. filtr wewnętrzny może też spełniać funkcję napowietrzającą i wtedy dodatkowy sprzęt do natleniania masz z głowy ;)
Nie ukrywam ze nawet mi się podoba jak w akwarium jest taka ścianka bąbelków napowietrzających :)
Zobacz filmy z Tanganiki np. http://www.aquanet.tv/Video/172-fische-des-tanganj ikasees-kleine-buntbarsche. Zobacz typ skał tutaj występujący i postaraj się o zbliżone w kolorze, łupki czy podobne skały:) Przy takiej obsadzie wystrój zbiornika będzie ważnym atutem estetycznym.
Dzieki za filmik jest już obejrzany i wiem o co chodzi :)
Zaczynam szukać.
Deszczownia to Twój wybór. Woda powinna być stale napowietrzana, ale dodatkowy napowietrzacz w Twoim wypadku jest raczej zbędny. Warto mieć jednak dwa źródła filtracji, które dodatkowo mieszają wodę, to tak na wypadek awarii.
W takim razie wyciągnę chyba swojego fluvala :)
Tylko jakie wkłady w nim zastosować ? Bo w JBL mam JBL CerMec i MicroMec i gąbkę.
Myślałem jeszcze aby wypełnić po brzegi koszyki w JBL można tak?
Muszle pow winniczkach są dla dorosłych samic zbyt małe, musisz poszukać morskich odpowiedników przypominających muszle winniczka.
A znasz może ich nazwę ?
Jakie ryby zamierzasz kupować, młode czy dorosłe?
Wydaje mi się ze raczej będą to młode rybki.
Chyba ze to jakaś znaczna różnica ?