Witam,
planuję zakup nowego zbiornika (575l - 160x60x60), w zwiazku z tym muszę przenieść obecne akwarium wraz z rybami (300litrów- dorosłe maswy 15szt) w inne miejsce - tj z parteru na pietro.
Oczywiscie najprościej by było, żeby najpierw wystartować z nowym zbornikiem tam przeniesc ryby i spokojnie przeniesc szkło,szafke na nowe miejsce.
Ale nie ma tak prosto - mowe akwarium stanie dokładnie w tym samym miejscu, w którym obecnie stoi stare.
Zanim kupię nowe, stare musi stac juz na nowym miejscu.
Do nowego zakupu przystępuje powoli i pewnie bede prosił o rady dot. obsady/sprzetu na forum w moich kolejnych postach.
Wątpliwości dot przeprowadzki :
1. tymczasowe miejsce dla ryb - na dzień dzisejszy mam tylko 60l zapasowe akwa czy to wystarczy dla 15 dosrosłych ryb jako lokum na 3-5 godzin? pewnie to mało moze dwa takie akwaria juz by dały radę, w kazdym po 7/8 ryb tj 7-8litra na 1 rybkę.
2. tymczasowe miejsce na wodę - pierwsze co mi przychodzi do głowy to wanna, co tez bedzie wiąząło sie z przeniesieniem wody w wiadrach (jakies 12-15 kursów). Nieststy nie mam tylu baniaków/wiader/słoików....
3. tymczasowe miejsce na biologię - filtr podłączę do zbiornika, w którym będą tymczasowo ryby. Pewnie unimax 500 spowoduje pralke w akwarium 60l wiec najwyżej podłaczę filtr do baniaczka (10l) z wodą z akwarium. Czy biologia z filtra przetrzyma?
W sumie pomimo przepływu, to kilka godzin bakterie nie będa miały pożywienia.
3. jak juz znajde miejsce na ryby i wode przenosze szkło i szafkę , co też bedzie niełatwą sprawa bo po wąskich schodach (zabiegowych).
4. Składanie zestawu. Woda , wystrój, filtry, ryby wracaja na miejsce. Po wpuszczeniu ryb robię zaciemnienie (noc) i nie karmie przez 2-3 dni. Boje sie reakcji ryb na stres....
Czy od razu profilaktycznie zaopatrzyc sie w metronidazol+baktopur żeby ewentualnie być w gotowisci na leczenie ?
Chciałbym aby przeprowadzka dosżła do skutku w ciągu jednego przedpołudnia aby ograniczyć zamieszanie, bo nie wszyscy domownicy patrzą przychylnie na "zabawy" związane z akwarystyką.
Co o tym myslicie, ktoś przerabiał takie manewry?
Dopiero po postawieniu 2-giego zbiornika, ryby trafią do nowego akwa.
Pozdrawiam
Sławek. |