W kwestii automatycznej podmiany wody powiem CI jak to zrobiłem u siebie. Długo nad tym myślałem jak to zrobić tanio i dobrze. Warunki jakie muszą być spełnione to doprowadzone źródło wody jak i jej odpływ oraz woda kranowa nie musi być preparowana. U mnie kranówka ma parametry odpowiednie dla Tanganiki.
Doprowadzenie wody i jej dozowanie zrealizowałem za pomocą elektrozaworu pralkowego podłączonego do sterownika czasowego elektronicznego by dokładniej precyzować ilość podmienianej wody. Dopływ wody robi się dwa razy dziennie rano i wieczorem. Ilość podmienianej wody należy określić na podstawie metody doświadczalnej w jednostce czasu tak by NO3 miało wartość prawidłową. Wodę dolewamy codziennie w małych ilościach na wypadek ew zabiegów uzdatniających serwowanych przez wodociągi. Ja dolewam codziennie ok 15l na 375l. Podmiany muszą być większe gdyż mieszamy wodę starą z nową która odpływa na zasadzie naczyń połączonych wg schematu jak w linku (pudełko przelewowe):
http://www.akwa.szczecin.pl/woda/podmiana-wody/
U mnie działa od 2lat bezawaryjnie. Ale czujkę zalania mam zamontowaną:)
Bardzo ważna rzecz układ przelewowy należy BARDZO dokładnie odpowietrzyć.
NO3 utyrzmuję na poziomie 20.
Koszty:
Zawór:15PLN
Waż pralkowy:15PLN
Rurki PCV+kolanka+klej:30PLN
Jestem z Marek jak chcesz to zapraszam zobaczyć. Mogę też zrobić zdjęcia i pokazać jak to wygląda.
A