Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Pani Marto :)
Czyli jak dobrze rozumiem jest możliwe trzymanie 2 gatunków w tak niewielkim litrażu? Pod warunkiem, że będzie to Altolamprologus shell z Telmatochromis vittatus lub z ocellatusami bądź caudopunctatusami? Połączenia różnych Neolamprologus w takim akwa nie wchodzą w grę?
Bardzo zaciekawiła mnie opcja dwugatunkowa.. w szczególności niesamowicie podobają mi się caudopunctatusy.
Na obecną chwilę zastanawiam się nad:
1. Jednogatunkowe: Neolamprologus multifasciatus
2. Jednogatunkowe: Neolamprologus caudopunctatus
3. Jednogatunkowe: Lamprologus ocellatus
4. Dwugatunkowe: Altolamprologus shell i Neolamprologus caudopunctatus (nie będą sobie wchodzić w drogę?)
5.Dugatunkowe: Telmatochromis vittatus i Neolamprologus Caudopunctatus (jest takie możliwe?)
Bardzo bym prosił o doradzenie mi jaki powinien być układ ryb w poszczególnych wariantach (para, harem)
Multiki urzekają mnie swoim zachowaniem, a dokładnie tym, że same przebudowują non stop akwarium co z pewnością dostarcza wielu emocji obserwatorowi. Z kolei wizualnie najbardziej podobają mi się caudopunctatusy. Z tego co zauważyłem różnią się znacznie zachowaniem - pływają odważniej po akwarium (nie wiszą jedynie nad muszlami), nie poświęcają dużo czasu nad zmianą aranżacji i chyba nie rozmnażają sie tak łatwo i często jak multiki? Ale z pewnością znacznie trudniej je dostać..
Ocellatusy także wyglądają pięknie, ale są chyba najbardziej agresywne z wymienionych?
Czeka mnie ciężki wybór dlatego prosiłbym może o jakąś poradę czy podpowiedź, który z wariantów obsady byłby najodpowiedniejszy i czym by się charakteryzował.
A odnośnie kwestii sprzętu:
Czy w takim razie trafnym pomysłem byłoby funkcjonwoanie w akwa tych dwóch filtrów w takim układzię, że w większym pozostałaby gąbka a w mniejszym wkładem byłyby np dolomity? Czy lepiej zrobić to inaczej?
Odnośnie oświetlenia, to wystarczający byłby ten moduł?
http://allegro.pl/aquael-decolight-11w-lampa-do-ak warium-i3514578901.html
Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęconą mi uwagę i czas :) Dopiero zaczynam orientować się w temacie i pomoc osób bardziej doświadczonych jest bezcenna :)