Na wstępie dziękujęza ożywioną dyskusję :)
Wcześniej próbowałem poruszyć temat na
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php? t=42089 , ale po namyśle doszedłem do wniosku, że tutaj jest bardziej odpowiednie miejsce.
Wielkość akwarium
Też miałem i nadal mam obawy czy nie jest zbyt małe, jednak z drugiej strony widziałem w internecie zdjęcia, gdzie hoduje się C. frontosa w zbiornikach podobnej wielkości a nawet mniejszych. W każdym razie, "fermy" ryb robić nie będę i "jeziora" w mieszkaniu też nie chcę.
Oświetlenie
Nie jestem zwolennikiem zbyt jaskrawego światła i zawsze było ono skromne. Akwaria 300 litrowe które przed 2 tygodniami wyniosłem na śmietnik oświetlałem: z tropheusami zwykła świetlówka(o ciepłym świetle) 40W i ze szczelinowcami 20W. W zupełności wystarczało, teraz jednak wysokość zbiornika jest o 15 cm wyższa i stąd moje problemy z dobraniem odpowiedniej mocy światła (do tego wybór zbyt duży).
Filtracja
Na początek jeden kubełek musi wystarczyć, bo fundusze mam ograniczone, ale w przyszłości jak rybki podrosną i będzie wymagana wydajniejsza filtracja, to zakupię drugi filtr. Ponadto mam filtry wewnętrzne po starych akwariach które spokojnie mogę wykorzystać do filtracji mechanicznej.
Ryby
Na forum akwarystyka.com.pl napisano mi, że w tej wielkości akwarium można trzymać 5-7 dorosłych C. Frontosa, jednak ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem. Wiem jednak że zacznę hodowlę od ryb młodych 8-10 szt. a sumów 2-4 szt.(dorosłe)
Nastraszyłeś mnie trochę z tymi sumami. Czyli płacąc mniej mogę zostać świadomie lub nie świadomie oszukany... Z drugiej strony, płacą więcej prawdopodobieństwo że zostanę nabity w butelkę jest równie duże :(
Cóż, w zasadzie znam tylko 2 źródła gdzie mogę kupić te sumy: na tropheus.com.pl i od Moniki Wisz z Gorzowa. I tu, i tam zapewniają że są to ryby z odłowu.